Het Rotterdamse Zomerhofkwartier – met hier het bekende Technikon-complex – staat aan de vooravond van grote veranderingen. Daarom is er nu de ExPo ZoHo van Platform Wederopbouw Rotterdam. Beeld © Ary Groeneveld/Stadsarchief

Het is een beetje een vergeten stukje Rotterdam: het Zomerhofkwartier achter het Hofplein. Als je er niets te zoeken hebt, kom je er niet snel. Nu is er wel een reden om te gaan: de expositie over de bijzondere wederopbouw. Ook omdat er heel wat gaat gebeuren in ZoHo.

Velen kennen het Zomerhofkwartier vast van feestzaal Palace in de Zomerhofstraat. Menig feestje is daar gevierd. Bij het bombardement op Rotterdam werd de buurt tussen Schiekade en Noordsingel flink geraakt. Toen Rotterdam weer opbouwde, werd het aangewezen als een kantoor- en bedrijvenwijk met enkele scholen en kerken. Levendigheid was er, op Palace na, ver te zoeken.

Het voormalige Heliportterrein pal achter het Rotterdamse Hofplein komt ook aan bod in de ExPo ZoHo van Platform Wederopbouw Rotterdam. © Stadsarchief Rotterdam

Dat veranderde toen de treinen stopten met rijden over het Hofpleinviaduct. Creatieve ondernemers trokken naar het gebied, de boel begon te leven, er kwamen restaurantjes en clubs in de Hofbogen, het oude treinstation werd een stadstuin. En nu wacht het gebied weer een ingrijpende verandering.

Zeshonderd nieuwe woningen komen er, de oude Hofpleinlijn wordt een wandelpark op hoogte en ook voor het laatste stukje verwoeste stad, het plantsoentje achter het Shell-gebouw aan de Pompenburg zijn bouwplannen. Reden voor Platform Wederopbouw Rotterdam om ZoHo eens in de schijnwerpers te zetten.