Beeld Enola Colvin @petitiontime.com

Een internationale groep wetenschappers heeft een nieuwe bloedtest ontwikkeld die de ziekte van Alzheimer kan opsporen, zonder dat een dure hersenscan of een omslachtige lumbaalpunctie (ruggenprik) nodig is. De test kan een verdere doorbraak betekenen in het vroeger opsporen van alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie. Onlangs werd al een geneesmiddel gevonden dat de ziekte vertraagt: “Er is een stroomversnelling aan de gang in de strijd tegen alzheimer”, zegt professor Bart De Strooper aan VRT NWS.  

Momenteel bestaan er al methodes om alzheimer vroegtijdig op te sporen, maar die zijn omslachtig en vormen nog een te hoge drempel. Een hersenscan is duur, een lumbaalpunctie (ruggenprik) kan alleen door experts worden uitgevoerd en voor beide tests moet je je naar een gespecialiseerde omgeving verplaatsen. Een bloedtest die breed kan worden uitgerold, zou de drempel voor mensen om zich vroegtijdig te laten testen, aanzienlijk kunnen verkleinen. 

Het voorbije jaar is al vooruitgang geboekt in het ontwikkelen van bloedtests, en deze laatste nieuwe bloedtest doet daar nog een schepje bovenop. Hoewel er nog een weg te gaan is, is de studie alvast veelbelovend. Professor Bart De Strooper (KU Leuven) noemt het een geweldige prestatie van het internationale team van onderzoekers. “Je zou kunnen zeggen dat de toolbox (om de ziekte op te sporen, red.) hiermee wordt uitgebreid.” 

Gevarieerd en niet te vettig eten, weinig alcohol drinken, niet roken en regelmatig bewegen of sporten, verkleinen de kans op dementie. “Wat goed is voor het hart, is goed voor de hersenen”, luidt het devies. Ongeveer 20 procent van de bevolking zou vroeg of laat met dementie te maken krijgen.