two men wearing blue lab coats
Photo by Olga Guryanova on Unsplash

Vergoedingen in de zorg Verzekeraars en zorgaanbieders hebben nog maar weinig contracten gesloten met elkaar, vergeleken met andere jaren. Ziekenhuizen en andere aanbieders hekelen de lage inflatiecorrectie die verzekeraars bieden en sommige overwegen contracten dan maar niet te tekenen.

Het is een spannend onderhandelingsjaar voor zorgaanbieders en zorgverzekeraars. „Het schuurt overal, en dat proef je”, zegt Aad de Groot, directeur van zorgverzekeraar DSW. Overal is de druk hoog: bij de zorgaanbieders, bij de verzekeraars én bij de premiebetaler. DSW berekende hoeveel de verzekeraar kwijt zou zijn als zij zouden ingaan op alle verzoeken voor hogere vergoedingen van aanbieders. „Dat zou ons 40 miljoen kosten, dat is 80 euro per jaar per premiebetaler. En dan hebben wij nog een relatief klein marktaandeel.”

De onderhandelingen gaan dit jaar stroever dan normaal, bevestigen zowel aanbieders als verzekeraars. De Groot van DSW: „De sfeer is grimmiger, emoties lopen hoger op.”

Aan het eind van elk jaar onderhandelen zorgaanbieders en zorgverzekeraars over de contracten die bepalen hoeveel een aanbieder (ziekenhuis, ggz-instelling, hulpmiddelenleverancier, apotheek) vergoed krijgt voor een bepaalde behandeling. Elk jaar zorgen die onderhandelingen voor spanningen tussen beide partijen. Maar dit jaar maakt de benarde economische situatie – hogere personeelskosten, hogere inkoopkosten, hogere energieprijzen – de onderhandelingen extra beladen.

Zorgaanbieders verwachten vanwege hun hogere kosten ook hogere vergoedingen van verzekeraars. Verzekeraars wijzen weer naar de premies: hogere vergoedingen betekenen (nog) hogere premies, en dat zou in deze tijd onverantwoord zijn. De premies voor aankomend jaar zijn al vastgesteld – die stegen met zo’n drie tot tien euro per maand – maar hogere vergoedingen kunnen wel doorwerken in de premies van 2024.

[…]

‘Ontzie de consument’

In ieder geval mag de consument niet de dupe worden van de stroeve onderhandelingen. De NZa houdt hier toezicht op. Op de websites van verzekeraars is te zien met welke aanbieders zij contracten hebben. Geen contract betekent in principe dat een behandeling maar deels vergoed wordt. Nu is in veel gevallen nog niet duidelijk voor welke aanbieders dat geldt. Als een zorgverzekeraar geen nieuw contract met een zorgaanbieder sluit en de consument daar wel nog in behandeling is, dan is de zorgverzekeraar wettelijk verplicht de zorg nog ten minste een jaar onder de oude voorwaarden te vergoeden. Zo kan de consument alsnog een geïnformeerde keuze maken voor een zorgverzekeraar.

[…]

Kiezen tussen twee kwaden

Zilveren Kruis gebruikt voor ziekenhuizen een indexcijfer van 7,39 procent als uitgangspunt, waarin het naast personeelskosten ook prijsstijgingen voor bijvoorbeeld materiaal meeneemt. Daarmee komt het tegemoet aan de vraag van veel zorgaanbieders.

DSW zegt gemiddeld een indexcijfer van 8,5 procent te hanteren. Aanbieders herkennen dat niet. Een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ): „Tussen zeggen en doen zit een hele wereld.” Directeur Aad de Groot van DSW zegt dat sommige aanbieders inderdaad lagere voorstellen krijgen, omdat zij het afgelopen jaar bijvoorbeeld minder zorg leverden dan vooraf was ingekocht.