Dominic von Terzi | hoogleraar windenergie De huidige windturbines moeten stevig in de grond staan. Als ze kunnen drijven, komt er veel meer ruimte beschikbaar.

‘Het is prachtig om aan windenergie te werken, de tijdspanne is zo kort”, zegt Dominic von Terzi. „Iets wat we de ene week bedenken zit de week erna bij wijze van spreken al in het product. Ik heb ook in de vliegtuigindustrie gewerkt, tegen de tijd dat iets wat ik daar bedacht in het product zit ben ik denk ik dood.”

CV AERODYNAMICA

Dominic von Terzi (1971) studeerde lucht- en ruimtevaarttechnologie in Stuttgart en in Arizona en specialiseerde zich in aerodynamica. Hij werkte in de wetenschap (Technische Universiteit Karlsruhe, Imperial College Londen) en de industrie (General Electric). Bij GE maakte hij de overstap naar windenergie. Sinds 2019 is hij hoogleraar windenergie in Delft.

De Duitser Von Terzi is de nieuwe hoogleraar windenergie aan de TU Delft. Hoewel, nieuw. Vorige maand hield hij zijn intreerede maar hij is al in 2019 begonnen als hoogleraar. „De pandemie maakte die eerste tijd nogal chaotisch. Net toen ik een huis in Delft had gekocht en mijn gezin vanuit Duitsland hierheen zou komen, gingen alle grenzen dicht. Uiteindelijk konden ze pas in september 2020 hierheen verhuizen. Ook de intreerede en het congres dat daarbij hoorde is uitgesteld.”

Von Terzi is opgeleid als luchtvaartingenieur en weet alles van aerodynamica. Hij begon zijn carrière in de wetenschap ook in die richting. De overstap naar windenergie maakte hij bij General Electric. „Daar werkte ik onder meer aan de Haliade-X, de windturbine op de Maasvlakte die tot een paar maanden geleden de grootste turbine ter wereld was.”

„Windenergie is in Delft bij de faculteit lucht- en ruimtevaarttechnologie ondergebracht, daar voel ik me thuis. De onderwerpen liggen dichter bij elkaar dan veel mensen denken. Turbines worden bijvoorbeeld steeds groter, en ze draaien steeds harder. Door de onderdruk die daarbij opbouwt komt de snelheid van de luchtstroming binnenkort in de buurt van de geluidsbarrière. De vliegtuigindustrie heeft zich door die barrière niet laten tegenhouden, ze hebben er een weg omheen gevonden. Het zal ons ook niet stoppen.”

Als je alleen maar bezig bent met de kaars, zul je nooit uitkomen bij de gloeilamp

In welke richting moet windenergie zich gaan ontwikkelen?

„Windtechnologie is de afgelopen decennia in continue kleine stapjes heel veel beter geworden. Steeds werden nieuwe grenzen doorbroken, met grotere turbines en meer vermogen. Maar de turbines zien er grotendeels nog het zelfde uit. Je kunt ook aan gamechangers werken, totaal nieuwe concepten die het oude doen verbleken.

„Ik illustreer de twee manieren van ontwikkeling vaak met kaarsen versus de gloeilamp. Een kaars kun je groter maken, of helderder, je kunt van alles doen om er meer licht uit te krijgen. Maar als je alleen maar bezig bent met de kaars, zul je nooit uitkomen bij de gloeilamp.”

Hoe is zo’n gloeilamp wel te vinden?

„De mogelijkheden zijn eindeloos. Dat zie je nu ook in het windonderzoek. Ingenieurs bedenken graag nieuwe dingen, er wordt aan allerlei technologieën tegelijk gewerkt in de hoop dat er misschien een gamechanger tussen zit. Ik houd daar niet van. Ik redeneer liever vanaf het einde terug. Waar willen we uitkomen, en wat hebben we daar voor nodig? Wat houdt ons tegen? Zo kun je selecteren wat ertoe doet, ga je niet in het wilde weg onderzoek doen.”