Beeld ©Google StreetView Wiedergutmachung Oecumenisch Centrum i.o.van Duitse kerken – ontwerp bureau Gerrit Rietveld

Voor veel Rotterdammers is het thuiskomen: de stad binnenrijden via de Maasboulevard. Een blik op de skyline en een blik op de Maas met Willemsbrug, Hef en Erasmusbrug. De kubus aan de rechterkant van de Maasboulevard valt maar weinig mensen op. En nog veel minder mensen weten dat dit een bijzonder gebouw is.

Het is ook wel een vergeten monument te noemen. Het gebouw is een geschenk van Duitse kerken aan het door de Tweede Wereldoorlog zo zwaar getroffen Rotterdam. Een wiedergutmachung, gebouwd in de jaren 60.

De betekenis van het pand dat officieel aan de Oostmaaslaan ligt, is nu weer zichtbaar door drie buitenvitrines die dinsdag in gebruik zijn genomen. Elk van de drie vitrines vertelt een eigen verhaal: de gebeurtenissen in de omgeving van het pand in de meidagen van 1940, het ontstaan en de betekenis van het pand en een verwijzing naar Museum Rotterdam ’40-’45 NU waar het oorlogsverhaal van de stad wordt verteld.

De geschiedenis van het gebouwtje tussen Oostmaaslaan en Maasboulevard begint in de vroege jaren 60. De Duitse Evangelische Kerk wil een Oecumenisch Centrum schenken aan Rotterdam. Het gebied waar het pand uiteindelijk komt te staan, is dan nog grotendeels leeg. Het bureau van de beroemde architect Gerrit Rietveld krijgt de opdracht voor het ontwerp. In 1964 start de bouw waaraan zo’n zestig Duitse vrijwilligers meewerken.