White windmill during cloudy day
Photo by Expect Best on Pexels

Het is nog onduidelijk wanneer we weer een vast energiecontract kunnen afsluiten. Toezichthouder ACM haalt het niet om voor het einde van het jaar nieuwe regels voor de opzegvergoedingen op te stellen. Energiebedrijven zeggen geen vaste contracten aan te bieden voordat dat geregeld is.

Volgens toezichthouder ACM staat het energiebedrijven vrij om nu ook vaste energiecontracten aan te bieden. Maar sinds de markt voor energie op hol sloeg, doen energiebedrijven dat niet meer.

“En dat zullen we ook niet doen zolang er geen nieuwe regels zijn voor de opzegvergoeding”, zegt een woordvoerder van Eneco. De toezichthouder op de energiemarkt, de ACM, liet eind oktober weten dat nieuwe regels voor die opzegvergoeding of -boete op 1 januari 2023 moesten ingaan.

“Dat lukt niet”, zegt een woordvoerder van de ACM desgevraagd. “Het is heel belangrijk dat consumenten weten wat ze moeten betalen als ze een vast contract toch willen opzeggen, maar de regels daarvoor zijn nog niet vastgesteld.” De woordvoerder kan ook niet zeggen wanneer dat wel het geval zal zijn. “We zijn er nog mee bezig.”