De koninklijke grafkelder in de Nieuwe Kerk in Delft heeft meer plek gekregen voor 24 toekomstige koninklijke graven. Daarvoor zijn ruim 500 eeuwenoude graven van stadsburgers geruimd.

DELFT – De koninklijke grafkelder in de Nieuwe Kerk in Delft heeft meer plek gekregen voor toekomstige koninklijke graven. Met het overlijden van koningin Juliana en prins Bernhard was de capaciteit van de grafkelder vrijwel bereikt. In de kerk in Delft zijn ruim 500 graven geruimd. Op die plek kunnen nu 24 kisten van overleden Oranjes komen te liggen. Op deze maandag, de sterfdag van koning Willem I, mocht Omroep West een kijkje nemen in het nieuwe gedeelte.

Architect Gijsbergt van Hoogevest is de man die ervoor moet zorgen dat het project, waarin 24 toekomstige graven van leden van de koninklijke familie zijn opgenomen, goed zou verlopen. ‘Je staat voor een enorme bouwkundige opgave. Hoe maak je dat veilig?’ Naast de bouwkundige en technische uitdagingen is hij zich er ook van bewust dat waar hij staat in de toekomst leden van de koninklijke familie komen te liggen. ‘Dat is wel heel bijzonder.’