smoking, boy smoking picture 2022, boy smokin image
Photo by RobiulIslamPailot on Pixabay

Wie last heeft van rokende buren, met bijkomende risico’s voor de gezondheid, heeft juridisch nu geen poot om op te staan. Daarom moet de overheid een verbod afkondigen op roken in en om appartementen.

Dat er behoefte is aan rookvrij wonen, tonen recente ontwikkelingen aan. Halverweg 2022 werd het allereerste particuliere rookvrije appartementencomplex geopend in Almere. Het opsteken van een sigaret in en om de woning kan daar leiden tot opzegging van het huurcontract. Door de sociale controle en motivatie van de bewoners, is de naleving geen struikelblok.

Initiatiefnemer is projectontwikkelaar Robert Oostmeijer. Hij is lid van Clean Air Nederland, een vereniging die opkomt voor de belangen van niet-rokers. Toen hij op zijn vakantieadres last had van rokende buren, kwam hij op het idee voor het rookvrije complex.

Oostmeijer is niet de enige: overlast door rokende buren is een probleem. Naar schatting hebben 400- tot 500 duizend mensen – ongeveer net zoveel als de hele stad Utrecht – behoefte aan een rookvrije woonomgeving. Weliswaar is dat een berekening van belanghebbende partij Clean Air Nederland, maar betere cijfers zijn er niet. Er komen hoe dan ook elke dag zo veel klachten binnen bij deze organisatie dat zij een meldpunt heeft geopend.

[…]

Kieren in de meterkast

In hoeverre is de open lucht bovendien nog de open lucht als die direct van het balkon van de buurman de woonkamer inwaait, of via het trappenhuis en kieren in de meterkast jouw huis binnenkomt? Daar komt nog bij dat voor veel mensen de werkplek tegenwoordig thuis is. Hoe rookvrij is jouw werkplek als je zittend aan je bureau de rooklucht van de buurman inademt?

De overlast is het grootst in oudere flatgebouwen zonder goede ventilatie, waar meestal mensen wonen die het minder breed hebben. Verhuizen is dan geen optie, wat overigens ook vaak geldt voor mensen die het iets breder hebben.

Rookvrije appartementencomplexen zijn een goede start, maar niet voor iedereen een optie. Daarom mag de gezonde keuze van de niet-roker niet langer ten koste gaan van de ongezonde keuze van de roker. En de vrijheid om schone lucht in te ademen, moet gaan boven de vrijheid om de lucht te vervuilen. Daarom moet de niet-roker in de eigen woning gesteund worden door een wettelijk rookverbod, zodat hij bij overlast en onnodige gezondheidsrisico’s, volledig in zijn recht staat.