Het prijsplafond gaat veel huishoudens helpen om de energierekening omlaag te brengen, maar zit je met je verbruik boven dat plafond, dan is er kans dat je juist meer gaat betalen dan nu. De grote energiemaatschappijen Essent en Vattenfall verhogen hun tarieven per 1 januari namelijk fors. En voor al het verbruik dat boven dat plafond zit, betaal je de volle prijs en meer, omdat ook de belastingen op energie omhoog gaan.

Volgens vergelijkingssite Gaslicht.com zijn meer dan een miljoen huishoudens duurder uit dan vóór het prijsplafond. Ze profiteren wel van de regeling, omdat al het verbruik onder het plafond beperkt wordt tot 40 cent per kilowatt voor stroom, en 1,45 euro per kuub gas. Maar al het verbruik erboven is zoveel duurder dat ze per saldo meer gaan betalen dan ze gewend waren.

Vorige week bleek uit berekeningen van het CPB al dat het voordeel van het prijsplafond deels teniet wordt gedaan door de verhoging van de energiebelasting. Het prijsplafond drukt de inflatie voor consumenten met 2,5 procentpunt, terwijl de extra energiebelasting de consumenteninflatie weer met 1 procentpunt verhoogt.

Dat komt doordat de btw op energie, die tijdelijk was verlaagd naar 9 procent, weer naar 21 procent gaat. En ook de energiebelasting gaat omhoog. Het idee daarachter is dat mensen dan gestimuleerd worden om zuinig aan te doen, en met hun verbruik zoveel mogelijk onder het gebruiksplafond te blijven.

Volgens Gaslicht.com zijn de gevolgen groot. ‘Ik denk dat heel veel mensen zich vastklampen aan het idee van het prijsplafond, en denken, gaan we er iets overheen dan zal dat wel loslopen,’ zegt energie-expert Sinie Oskam. “Alleen, ga je eroverheen dan ga je gelijk heel veel meer betalen. Niet een beetje meer. En dan tikt het wel door op die toch al hoge rekening.”