Maleisië krijgt tientallen skeletten terug die liggen opgeslagen in het Leidse museum Naturalis. Staatssecretaris Uslu heeft een verzoek van de Maleisische regering ingewilligd, blijkt uit een recente publicatie in de Staatscourant. Dagblad Trouw schrijft over de kwestie.

Tussen 1851 en 1934 groeven Britse wetenschappers in de Maleisische deelstaat Penang 41 skeletten van zo’n 5000 jaar oud op. Na enige omzwervingen belandden de meeste skeletten in het depot van Naturalis. Het museum zegt er 37 in beheer te hebben. Onbekend is waar de andere vier zijn.

Afgelopen zomer diende Maleisië een verzoek in tot teruggave. Het is de bedoeling dat de menselijke resten worden tentoongesteld in een archeologisch museum. “Skeletten die in Maleisië zijn ontdekt, behoren tot het cultureel bezit van het land”, zei het hoofd toerisme van de deelstaat Penang in augustus tegen de New Strait Times.

Relatief eenvoudig

Staatssecretaris Uslu heeft bij haar besluit om de skeletten terug te geven geen advies gevraagd. Een woordvoerder van de staatssecretaris zegt tegen Trouw dat het ging om een relatief eenvoudige zaak, onder meer omdat de skeletten ‘slechts’ 5000 jaar oud zijn.

Nederland en Maleisië overleggen nog over een geschikt moment voor de overhandiging.