person holding brown leather bifold wallet
Foto van Towfiqu Barbhuiya

Na een schuldentraject veel eerder het normale leven weer kunnen oppakken. Dat is het idee achter een rigoureuze nieuwe manier van werken van Utrecht, dat inwoners niet langer vijf jaar BKR-geregistreerd laat staan, maar een half jaar. Samen met Amsterdam, Den Haag en Rotterdam verlost de stad bewoners voortaan zélf van meldingen bij Bureau Krediet Registratie (BKR).

Met hun gezamenlijke actie willen de vier grootste gemeenten mensen helpen die in een schuldsaneringstraject hebben gezeten. Zij kunnen na hun traject door de verandering veel eerder weer bijvoorbeeld een hypotheek afsluiten, een nieuw telefoonabonnement nemen of als ondernemer een investering doen.

Stevig signaal

Met het initiatief wil Utrecht samen met de andere gemeenten bovendien een stevig signaal afgeven aan zowel de BKR als aan het Rijk. Ze vinden betere afspraken hierover nodig, spreken hier ook al langere tijd over met de BKR, maar hebben daarmee tot dusver geen resultaat geboekt.

Inwoners die met succes een schuldentraject afronden, kunnen zelf aan de bel trekken bij de gemeente, die vervolgens handmatig een registratie na een half jaar gaat verwijderen. Utrecht wil zelfs dat de gewraakte BKR-registratie voortaan automatisch binnen een half jaar verdwijnt, zodat inwoners met een schone lei verder kunnen. Volgens de vier gemeenten kijken banken bij het toekennen van een lening of hypotheek eerst naar de BKR-registraties uit het verleden en niet naar de werkelijke financiële situatie van inwoners.