Image used under license from Freestock.com

Duurzaamheid Minister Adema (Landbouw, CU) heeft maandag een actieplan gepubliceerd. Wat biologische landbouw betreft, loopt Nederland flink achter bij het gemiddelde in Europa.

In 2030 moet in Nederland 15 procent van alle landbouwgrond voor biologische landbouw worden gebruikt. Dat is de ambitie van minister Piet Adema (Landbouw, ChristenUnie) in het „biologische actieplan” dat hij maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Voor het opstarten van het plan is de komende twee jaar 26 miljoen euro beschikbaar.

Nu is nog ruim 4 procent van de landbouw in Nederland biologisch, terwijl de Europese Unie streeft naar gemiddeld 25 procent in 2030. Volgens Adema leidt de biologische landbouw tot minder stikstofuitstoot, meer biodiversiteit, schoner water, gezondere bodems en meer dierenwelzijn. Boeren die van gangbare naar biologische landbouw willen overstappen, kunnen deze doorgaans dure omschakeling het komende half jaar nog onder gunstige voorwaarden financieren.

[…]

Het „biologische actieplan” van Adema draagt bij aan de ontwikkeling naar een duurzaam voedselsysteem en aan de zogenoemde Green Deal van de Europese Unie. Wat biologische landbouw betreft, loopt Nederland flink achter bij het gemiddelde in Europa. Dat de Europese Unie in 2030 streeft naar gemiddeld 25 procent, is overigens geen harde juridische eis maar een ambitie, benadrukt een woordvoerder van Adema.