De campagne, waarmee de Rotterdamse zorginstellingen sinds eind september bezig zijn om iedereen ervan te doordringen dat de zorg iets is van (en voor) ons allemaal. © Conforte

,,Wij zijn ook wel nieuwsgierig wat we met elkaar nog kunnen bedenken.” Zo opvallend positief reageert Joost Zielstra namens de Rotterdamse zorginstellingen op de opmerkingen van zorgwethouder Ronald Buijt dat er een rem op de kosten moet komen.

[…]

Eind september lanceerden ze zelf de oproep annex noodkreet dat ‘de ouderenzorg het niet meer alleen kan en dat iedereen moet gaan meehelpen’. ,,Als je de oneliners over de ‘overheid als pinautomaat’ weglaat, is dat wat de wethouder ook zegt.”

[…]

Een eigen bijdrage zou een deel van de oplossing kunnen zijn. De zorg heeft in elk geval geen ‘pasklaar antwoord’ meer. Zijn collega van Lelie zorggroep, Hendrik Jan van den Berg, constateerde eerder al: ,,Als we niets doen, zal de zorg vastlopen’. Hij vond toen ook dat iedereen in de regio – van buurvrouw tot zorgwethouder – aan de bak moet om dat te voorkomen. ,,Er is geen tijd te verliezen. Ieders inzet is nodig vanwege de uitdagingen en vraagstukken die er in de zorg zijn.”