Woonopstand op 17 oktober 2022 in Rotterdam Beeld ©Woonopstand.nl

Precies een jaar geleden organiseerde een coalitie van meer dan 15 solidaire (woon)actiegroepen de Woonopstand in Rotterdam. Voor het eerst sinds bijna 40 jaar ging er een golf van woonprotesten door het land en kwam de wooncrisis weer op de politieke en maatschappelijke agenda te staan. Onder het motto ‘Huizen voor mensen, niet voor winst’ kwamen duizenden demonstraten naar het Afikaanderpark in Rotterdam en marcheerden over de Erasmusbrug naar het centrum. Er heerste een sterke boodschap van onderlinge solidariteit onder de zeer diverse groep die op 17 oktober opkwam voor hun woonrecht en dat maakt een grote landelijke woonbeweging in Nederland weer springlevend. Zelfs na alle politierepressie hebben we laten zien dat we ons niet laten verdelen en dat solidariteit sterker is dan staatsrepressie.

[…]

Één jaar later

Ondertussen zijn we een jaar verder en zijn er binnen de woonstrijd wel degelijk verschillende successen behaald en eisen ingewilligd. Mede dankzij de inspanningen van de vele tienduizenden demonstranten, vrijwilligers en actiegroepen wordt de verhuurderheffing eindelijk afgeschaft, keren steeds meer politieke partijen zich tegen de tijdelijke huurcontracten en de gebrekkige huurprijsbescherming die grote groepen huurders uitsluit. Mooie resultaten die we als gezamenlijke woonbeweging kunnen claimen. Toch zijn deze beperkte politieke verschuivingen verreweg nog niet voldoende om het tij te keren in de gecreëerde wooncrisis. Wij blijven strijden voor afschaffing van alle vormen van tijdelijke huurcontracten en eisen huurprijsbescherming van alle huren. 

Ook met de afschaffing van de verhuurderheffing is de afbraak van de sociale huursector niet van de baan en zal er meer geld geïnvesteerd moeten worden in de sociale sector om degelijke, betaalbare en breed toegankelijke volkshuisvesting te realiseren, want de problemen zijn inhumaan en levensgroot. Dakloosheid stijgt nog steeds, evenals de wachtlijsten voor sociale huur en daar is de inhumane behandeling van vluchtelingen en het gebrek aan opvang nog bovenop gekomen. We blijven de eisen uit het Woonmanifest kracht bijzetten en strijden voor een radicaal ander woonbeleid.