An electrician installing a solar panel
Photo by Gustavo Fring on Pexels

Het Rijk geeft Rotterdam 9 miljoen euro waarmee woningcorporaties zo’n vijfduizend huizen kunnen verduurzamen. Dat is goed nieuws voor een groot aantal Rotterdammers met een slecht geïsoleerde sociale huurwoning. De verwachting is dat hun energierekening daardoor vanaf volgend jaar een stuk goedkoper uitvalt.

Steeds meer Rotterdamse huurders met een laag inkomen krijgen financiële problemen door de hoge energierekening. Exacte cijfers zijn er nog niet, maar volgens de Rotterdamse bouwwethouder Chantal Zeegers is ongeveer 75 procent van de mensen met problemen een huurder. “Dat is een aanzienlijk aantal. Het probleem is dat ze afhankelijk zijn van de verhuurder voor het nemen van grote energiebesparende maatregelen.”

[…]

Laag energielabel

De woningcorporatie verduurzaamt veel woningen en gaat ook langs in buurten met complexen die slecht geïsoleerd zijn. “We geven informatie over energiebesparing, delen tochtstrippen en radiatorfolie uit en geven ook energiezuinige lampen. Zo helpen we ze op de korte termijn.”

Met bouwminister Hugo de Jonge is afgesproken dat alle woningen met een laag energielabel (E tot G-klasse) voor 2028 moeten zijn verbeterd. Woonstad is daar hard mee bezig. “We pakken zo’n duizend huizen per jaar aan. Door onderhoud of renovatie worden ze goed geïsoleerd en aangesloten op het warmtenet. Eventueel plaatsen we ook zonnepanelen”, legt Woonstad-bestuurslid Mohamed el Achkar uit.

De zeven woningcorporaties krijgen ruim 9 miljoen euro. Voor Woonstad betekent dat een extra bedrag van 2 miljoen euro voor verduurzaming. Met dat geld worden de komende maanden vijf keer zoveel zonnepanelen geïnstalleerd als de afgelopen jaren. Op 450 woningen komen zo’n drieduizend zonnepanelen.

Hyride warmtepompen

Woonstad heeft voor zonnepanelen gekozen, omdat het een manier is om snel de stijgende energierekening aan te pakken. Door het zelf opwekken van stroom door zonne-energie kan er waarschijnlijk honderden euro’s per jaar op energie worden bespaard.

De woningcorporaties starten in 2023 met de verschillende maatregelen en zijn daar eind 2024 mee klaar. Naast zonnepanelen zullen de andere woningcorporaties die meedoen versneld oude cv-ketels vervangen door een energiezuiniger exemplaar of door hybride warmtepompen.

[…]

Wethouder blij

Wethouder Zeegers is blij met de extra maatregelen, maar weet ook dat er nog veel woningen in de toekomst moeten worden aangepakt. “Dit probleem is met deze hoeveelheid geld absoluut niet weg.” De gemeente gaat ook de particuliere verhuurders vragen te investeren en de Verenigingen van Eigenaren bijstaan met hulp bij verduurzaming.