Zo vlak voor Kerst, terwijl de energieprijzen ongekend hoog zijn, komt de president van De Nederlandsche Bank (DNB) Klaas Knot, met een oproep aan werkgevers: verhoog de lonen met 5 tot 7 procent. Dat zou samen met het energieplafond van de overheid genoeg moeten zijn om de pijn van de stijgende prijzen te dragen.

Het is de uitkomst van een Catshuisoverleg gisteravond, waar het kabinet advies vroeg aan een aantal prominenten economen. Knot heeft het kabinet daar op het hart gedrukt niet nog meer te compenseren, omdat dat de inflatie alleen nog maar verder aanwakkert, zegt hij vanavond bij Nieuwsuur.

Een loonsverhonging van 5 tot 7 procent is niet zomaar, zegt Knot. “We hebben ramingen gemaakt en willen niet zien dat lonen verder dalen. Stel dat je de lonen constant wilt houden, dan kom je uit op 5 tot 7 procent loonsverhoging. Het is een gemiddelde rekensom op macro-niveau.”

Je kunt als overheid niet én bezuinigen én steun geven, dat je financiert met een hoger begrotingstekort. Klaas Knot

Extra inflatie

Energieprijzen blijven de komende jaren hoog, maar de overheid kan dus niet doorgaan met compenseren, vindt Knot. “Het risico van zo makkelijk naar de overheid kijken is als een hond die zijn eigen staart najaagt: je kunt als overheid niet én bezuinigen én steun geven dat je financiert met een hoger begrotingstekort. Elke extra impuls zal leiden tot extra inflatie.”

Wel vindt hij dat de overheid goed moet kijken naar compensatie voor mensen die dat hard nodig hebben. “Want nu komt steun ook terecht bij mensen die het helemaal niet nodig hebben.”

Het dieptepunt hebben we nu wel gehad in Nederland. Klaas Knot