pockets, empty, jeans
Photo by schuldnerhilfe on Pixabay

Stichting Urgente Noden Nederland Door het lage niveau van het bestaansminimum moeten mensen keuzes maken. „Als ze warme kleding kopen, kunnen ze hun huur niet betalen.”

Hoeft niemand in Nederland in armoede te leven? Toch wel. „We hebben in Nederland het bestaansminimum veel te laag vastgesteld. Wat ontbreekt is de notie dat iedereen voldoende geld moet hebben een menswaardig bestaan te leiden”, zegt Nathalie Boerebach. Ze is directeur van de Stichting Urgente Noden Nederland (SUN Nederland), de ‘ondersteuningsorganisatie’ van 26 bureaus voor noodhulp die in bijna honderd gemeenten actief zijn.

Verschillende bureaus voor noodhulp worden gesteund door het NRC Lezersfonds, dat jaarlijks onder lezers geld inzamelt tijdens de kerstactie. Vorig jaar bedroeg de opbrengst, die de afgelopen jaren fors is gestegen, ruim drie ton.

Hulp- en dienstverleners signaleren regelmatig urgente nood bij kwetsbare groepen die niet onmiddellijk gelenigd kan worden, ook niet door allerlei steunregelingen zoals de gemeentelijke bijzondere bijstand. Voor hen kunnen deze hulpverleners aankloppen bij de diverse noodhulpbureaus. Jaarlijks geven de bureaus gezamenlijk ongeveer 5 miljoen euro uit, per gift gemiddeld 500 euro.

Trends

SUN Nederland heeft nu voor het eerst inzicht in de cijfers van 14 van de 26 bureaus. Hoewel deze cijfers lang niet het hele verhaal vertellen – al was het maar omdat de data van een aantal bureaus in enkele grote steden ontbreken – vallen wel trends te ontwaren. Een beroep op de noodhulpbureaus wordt het vaakst gedaan door gemeenten, Vluchtelingenwerk en bewindvoerders. De meeste giften gaan naar mensen met een inkomen tot 2.000 euro per maand, een kleiner gedeelte naar hogere inkomens.