Pieter Geenen Striptekenaar Na twintig jaar dagelijkse strips over Anton Dingeman neemt tekenaar Pieter Geenen afscheid met een overzichtsbundel. „Ik hou van het simpele tekenen.”

De wereld is een jungle, vol gevaren die de gewone mens bedreigen, elke dag weer – zoals Randy Newman ook al zingt in zijn nummer ‘It’s a jungle out there’. Maar één man hield de afgelopen twintig jaren te midden van al die gevaren het hoofd koel. Schudde relativerend zijn hoofd als de maatschappelijke golven weer hoog opliepen. Wist met een rake grap angsten te bezweren. Hij was, om het katholiek te zeggen, een trooster der bedrukten.

Die man was Anton Dingeman, een bescheiden ambtenaar, wiens avonturen in de jungle van het dagelijkse bestaan twee decennia lang werden vastgelegd door tekenaar Pieter Geenen in een dagelijkse strip in het dagblad Trouw. Geenen (1955) stopte eerder dit jaar, en bij wijze van afscheid is nu een bundel met een selectie van zijn werk verschenen onder de titel Anton Dingeman was hier bij uitgeverij De Harmonie. We zien op het omslag de wat sullig ogende, bebrilde, kalende ambtenaar met een spuitbus die tekst op een muur spuiten, terwijl een hondje tegen diezelfde muur piest. Zo maatschappelijk ongehoorzaam was Dingeman zelden.

„Ik ga hem ook missen,” vertelt Pieter Geenen thuis, enkele dagen na de boekpresentatie in boekhandel Scheltema in Amsterdam, waar een grote groep aan de stripfiguur verknochte Trouw-lezers was komen opdagen. „Ik ben zelf genuanceerder en relativerender naar dingen gaan kijken door de strip. Maar ik ben ook opa, en heb jaren lang zes dagen per week getekend, dus…”