Abandoned house” by sebilden is licensed under CC BY 2.0

De structureel hoge energieprijzen leiden tot te weinig verduurzaming van huurhuizen, terwijl daar wel behoefte aan is. Dat zeggen huurders in de sociale en vrije sector. De situatie leidt tot kou en tocht in huis en spanningen met verhuurders, zo blijkt uit meldingen bij het Meldpunt Energiealarm van de Woonbond. Verhuurders zien de noodzaak om huurders te helpen, maar waarschuwen voor een gebrek aan tijd en geld.

[…]

Soms schrijnende verhalen

Volgens de Woonbond staat het verhaal van Derwort niet op zichzelf. In de vorige winter kwamen er duizenden meldingen binnen van huurders en met de intrede van de herfst nam dat aantal weer toe. De meest gehoorde klacht: hoge lasten door slechte isolatie. “Kou, tocht, maar ook mensen die door de energielasten niet warm eten of met gevaarlijke alternatieven hun huis proberen te verwarmen. Het is een nijpend probleem”, zegt een Woonbond-woordvoerder.

Een woordvoerder van Aedes, de koepelorganisaties van woningcorporaties, herkent “de soms schrijnende verhalen” van huurders: “We gunnen iedereen een comfortabel en energiezuinig huis. Woningbouwcorporaties zijn hard bezig met het isoleren en verduurzamen van huizen. Tegelijkertijd kunnen individuele huizen niet ‘even’ worden aangepakt, bewoners raken gefrustreerd als zij dit in een andere woonwijk wel zien. Je merkt echter ook de enorme blijdschap als er wel wat gebeurt.”

[…]

Om verduurzaming te versnellen, mogen woningcorporaties en particuliere verhuurders vanaf 2030 geen woningen meer verhuren met een energielabel E, F of G. Ongeveer 580.000 huurwoningen hebben nog zo’n ‘slecht’ energielabel. Eerder werd al met woningcorporaties afgesproken dat zij vanaf 2028 deze slecht geïsoleerde woningen zouden uitfaseren. Dit wordt ook wettelijk verplicht en de maatregel gaat ook gelden voor particuliere verhuurders.

In de corporatiesector is het aandeel woningen met energielabel A de laatste jaren overigens toegenomen van 7 procent in 2015 naar 25 procent in 2021. Over de particuliere huurwoningen is dit aandeel niet bekend, blijkt uit het Woononderzoek 2021 van het CBS.

[…]

Aedes benadrukt dat er hulp beschikbaar is voor huishoudens die in de financiële problemen dreigen te komen: “Van energiecoaches voor kleine verduurzamingsmaatregelen, tot hulp en maatwerk. Daarnaast verlagen we onder meer vervroegd eenmalig de huren voor de groep tot 120 procent van het minimum inkomen.”