Fossiele brandstoffen Op de klimaattop in Egypte lopen meer dan zeshonderd lobbyisten voor de olie- en gasindustrie rond. Dat bemoeilijkt afspraken voor een reductie van fossiele brandstoffen.

[…]

Risico van investeringen

Timmermans waarschuwde Afrikaanse landen voor het risico van investeringen in fossiele brandstoffen. „Ik zeg niet tegen Afrikaanse landen dat ze niet in fossiel mogen investeren, laat ik daar heel duidelijk over zijn”, aldus de Eurocommissaris. „Wat ik zeg is: wees voorzichtig met wat je doet. Want wie nu in steenkool investeert, zal dat geld nooit meer terugverdienen. Wie nu in olie investeert, zal dat geld waarschijnlijk ook niet terugverdienen.” Investeringen in gasinfrastructuur lopen volgens Timmermans iets minder risico. Tenminste, als die infrastructuur zo wordt aangelegd dat die op termijn geschikt is voor ‘groene’ waterstof als energiedrager.

Milieu-organisaties zijn niet verbaasd dat de bereidheid om het gebruik van olie en gas aan banden te leggen gering is. Uit een analyse door drie ngo’s blijkt dat in Sharm-el-Sheikh ten minste 636 lobbyisten voor de fossiele industrie rondlopen, los van alle vertegenwoordigers van industrieën die veel fossiele brandstoffen gebruiken, zoals de petrochemie en staalindustrie. Sommigen zijn in Egypte namens bedrijven als Shell en BP, anderen zijn lid van landendelegaties. Alleen al in die van de Verenigde Arabische Emiraten, het gastland van de volgende klimaattop, zitten zeventig leden die nauwe banden hebben met de olie- en gasindustrie.

Gastland Egypte, zelf een exporteur van gas, vindt het niet gek dat er zoveel olie- en gaslobbyisten op de klimaattop rondlopen. „Olie en gas spelen een cruciale rol in deze transitie”, aldus de Egyptische minister van Olie Tarek El Molla. „Aangezien ze een deel van het probleem zijn, zullen ze ook een deel van de oplossing moeten zijn.”

Volgens de drie ngo’s die de analyse maakten, is dat onzin. Je nodigt ook geen lobbyisten van de tabaksindustrie uit op een conferentie over gezondheidszorg, schrijven zij in een toelichting. „Voor degenen die de wereldwijde verslaving aan fossiele brandstoffen in stand houden, mogen de deuren van een klimaatconferentie niet geopend zijn.”