silhouette, nuclear power plant, power plant
Photo by Elionas on Pixabay

De Fransen zijn bang voor een black-out deze winter. Een flink aantal kerncentrales ligt stil en de angst is dat er straks onvoldoende elektriciteit is om alle huishoudens en bedrijven van stroom te voorzien.

Frankrijk telt achttien kerncentrales met opgeteld 56 reactoren. Daarvan is bijna de helft buiten bedrijf. Er wordt regulier onderhoud aan gepleegd en er zijn reparaties nodig. Het afgelopen jaar zijn bij meer dan tien reactoren scheurtjes in leidingen ontdekt.

De productie van kernenergie in Frankrijk is daarmee op een historisch laag niveau gekomen, en dat precies op het moment dat door de oorlog in Oekraïne een mondiale energiecrisis speelt. Begin deze maand deed minister van Klimaat Agnès Pannier-Runacher een oproep aan energiebedrijf EDF om met oplossingen te komen “om de winter door te komen”. Als maar een deel van de reactoren in gebruik is, bestaat er namelijk een kans dat er straks een tekort aan elektriciteit is.

[…]

100 lassers uit de VS en Canada

“Veel van het geplande reguliere onderhoud van reactoren is de laatste jaren uitgesteld door corona en dat hoopt zich nu op”, zegt Emmanuelle Galichet. “In oktober was er een wekenlange staking bij kerncentrales. Dat heeft tot ook weer tot nieuwe vertragingen geleid.”

En er is een politieke verantwoordelijkheid, volgens de onderzoekster. Kerncentrales zijn de laatste decennia veronachtzaamd. “Politici gingen er lang van uit dat we allemaal minder stroom zouden gaan gebruiken. Daardoor werd minder geïnvesteerd in de centrales en ook in kennis. Om de reparaties aan onze eigen centrales nu uit te voeren, worden zo’n 100 lassers uit de Verenigde Staten en Canada gehaald. Die vakmensen heeft Frankrijk zelf niet meer in huis.”