Edinburgh Climate March COP27 November 2022” by Friends of the Earth Scotland is licensed under CC BY 2.0

Tijdens de slotbijeenkomst van de klimaattop in de Egyptische badplaats Sharm-el-Sheikh zijn de bijna tweehonderd aanwezige landen het eens geworden over de oprichting van een klimaatschadefonds. Dat er overeenstemming is over het opzetten van een fonds is op zich historisch. Maar gedetailleerde afspraken, bijvoorbeeld over wie er hoeveel moet betalen, worden uitgesteld tot de volgende klimaattop in 2023. Ook blijft een akkoord over het afbouwen van alle fossiele brandstoffen uit.

[…]

‘Cruciaal beginpunt’

“Dit klimaatschadefonds heeft lang op zich laten wachten en het is schokkend hoe lang het heeft geduurd voordat rijke landen eindelijk instemden om degenen die lijden onder de gevolgen van klimaatverandering te helpen. Voor mensen die aan de frontlinie van de klimaatcrisis staan, biedt dit fonds hoop dat zij hulp zullen krijgen om te kunnen herstellen van klimaatrampen. Er is nog een hele weg te gaan en veel vragen zijn onbeantwoord gebleven, maar voor nu is dit een cruciaal beginpunt”, zegt Nils Mollema van ActionAid Nederland.

VN-topman António Guterres verwelkomt de beslissing om een klimaatschadefonds op te richten. Ook hij zegt dat de deal niet genoeg is, maar het is volgens hem wel een belangrijk politiek signaal.

Geen ‘klimaatambitie’ wat betreft afbouwen alle fossiele brandstoffen

Enkele partijen, waaronder de Europese Unie, wilden in ruil voor het klimaatschadefonds wel dat landen extra stappen zetten om verdere opwarming te voorkomen. Zo wilde de EU bijvoorbeeld dat in de slottekst niet alleen staat dat steenkoolgebruik moet worden afgebouwd, maar alle fossiele brandstoffen – ook olie en gas – om zo de uitstoot van broeikasgassen verder terug te dringen.

[…]

“Onze planeet bevindt zich nog steeds in de eerste hulp. We moeten de uitstoot nu drastisch verminderen en dit is een probleem dat deze COP niet heeft aangepakt”, zei Guterres.

Verder is afgesproken dat landen tot eind 2023 de tijd hebben om hun klimaatdoelen bij te stellen om de afspraken van het Klimaatakkoord van Parijs te halen. De afspraak om de klimaatdoelen jaarlijks aan te scherpen stond ook in de Glasgow-overeenkomst vorig jaar. Daar hebben de meeste landen zich niet aan gehouden.