flood, road, locked
Photo by Hans on Pixabay

Klimaatactie Een groep institutionele beleggers vindt dat private investeerders te weinig doen om klimaatverandering tegen te gaan. Kom in actie, roepen de beleggers.

Het mag wel wat ambitieuzer met jullie klimaateisen. Die aansporing geeft een groep institutionele beleggers, verenigd in de Net-Zero Asset Owner Alliance (NZAOA), donderdag aan private-equitybedrijven. De groep, die samen 11 biljoen dollar (10,5 biljoen euro) aan investeringen vertegenwoordigt, roept managers in private equity op meer actie te ondernemen tegen klimaatverandering. Ze adviseren een reeks aan maatregelen: van het openbaren hoe ‘groen’ hun huidige investeringen zijn tot het stellen van doelen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Zelf hebben de tachtig bedrijven achter NZAOA afgesproken per 2050 geen ‘vervuilende’ investeringen meer in portfolio te hebben. Beleggingen in bedrijven of industrieën die nog broeikasgassen uitstoten, zullen ze dus van de hand moeten doen.

Dat is niet alleen vanuit de wens voor een leefbare wereld. Klimaatverandering is een investeringsrisico geworden, vinden de beleggers achter NZAOA, opgericht onder de vlag van de Verenigde Naties. Tot de groep behoren onder andere verzekeraars Aviva en Swiss Re.