Kiza Magendane is politicoloog

Mijn bewustzijn bestaat uit het vurige en het bedachtzame deel. Het vurige deel helpt me om me tegen onrecht uit te spreken en me in te zetten voor mijn politieke overtuigingen. Het bedachtzame deel helpt me om mijn politieke overtuigingen niet als absoluut te zien, maar me juist in de ander te verplaatsen. Ik prijs mijzelf gelukkig met het feit dat deze twee delen elkaar mooi aanvullen. Dat verklaart waarom ik mij uiterst kritisch kan uiten (het vurige deel), zonder mijn toehoorder of lezer in de hoek te duwen (het bedachtzame deel).

Maar de laatste tijd woedt er een hevige strijd in mij. Mijn vurige deel is van mening dat mijn bedachtzame deel een toontje lager mag zingen. Want er gebeurt nogal wat in de wereld. Meer dan 820 miljoen mensen die dagelijks met honger naar bed gaan, een agressor uit Moskou die zonder consequenties het Oekraïense volk blijft bestoken, vluchtelingen die in Nederland niet op fatsoenlijk onderdak kunnen rekenen, leden van de lhbtqi-gemeenschap die voor hun veiligheid en hun leven vrezen. Het vurige deel in mij is het zat dat deze en andere vormen van onrechtvaardigheid genormaliseerd lijken.

Het vurige deel in mij opent daarom langzamerhand de deur richting activisme. Door mijn bedachtzame deel heb ik het altijd lastig gevonden om hiermee te worden geassocieerd. Niet omdat ik zonder principes ben, maar omdat ik voorstander ben van een strijd binnen de instituties. Als we de instituties maar versterken en de procedures eerlijker maken, dan kunnen we verschillen tussen mensen op een gezonde manier beslechten en burgers beschermen tegen de excessen van markt en overheid.

[…]

Die vurigheid is niet alleen terug te zien in de gesprekken en boeken die mij en mijn vrienden bezighouden, maar ook in initiatieven die we ondernemen. In plaats van alleen stukjes te tikken en op sociale media te schreeuwen, richten wij organisaties op, organiseren wij protesten, en brengen wij geestverwanten bij elkaar. Niet activistisch zijn is immers een privilege, voorbestemd voor mensen die geen hart hebben om te voelen wat voor onrecht zich om ons heen afspeelt. Als het algemene belang en de menselijke waardigheid onder druk staan, dan hebben wij niets aan mensen die binnen gecorrumpeerde instituties opereren. We hebben juist meer activisme in onze samenleving nodig om fundamentele waarden en het algemene belang te beschermen.