Water en bodem Nederland loopt vanwege het intensieve watergebruik en klimaatverandering „steeds meer tegen de grenzen aan”, stelt minister Harbers. Het drinkwatergebruik moet lager en er moet meer ruimte komen voor waterberging en -afvoer.

Het drinkwatergebruik in Nederland moet in 2035 met 20 procent zijn verminderd ten opzichte van 2022. Dat kondigt minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) vrijdag aan in een brief aan de Tweede Kamer over de toekomst van de Nederlandse waterhuishouding. Zowel huishoudens als bedrijven moeten hun verbruik verminderen. Ook wil het kabinet in de toekomst meer rekening houden met water en bodem bij de ruimtelijke inrichting van Nederland.

De brief van Harbers maakt deel uit van een groter pakket aan kabinetsplannen dat vrijdag wordt gepresenteerd, en dat gaat over de toekomstige indeling van Nederland. Het kabinet presenteert onder meer een aanpak voor de stikstofcrisis en kondigt aan een landbouwakkoord te willen sluiten.

Volgens Harbers loopt Nederland vanwege het intensieve watergebruik en de klimaatverandering „steeds meer tegen de grenzen aan”. Om in de toekomst voldoende drinkwater te hebben, moet het gebruik worden teruggedrongen. Hoe consumenten kunnen worden verleid om minder te gebruiken, wordt onderzocht. Hierbij houdt het ministerie „rekening met de kosten voor de consument”. Verder wil het kabinet een grotere zoetwatervoorraad aanleggen, onder andere door meer water op te slaan in het IJsselmeer en het Markermeer. Verder is het zaak om nieuwe drinkwaterbronnen te vinden.