market, stand, vegetables
Photo by stokpic on Pixabay

Elke week je groenten kunnen ophalen van je eigen boerderij, dat doen veel mensen om biologischer en duurzamer te zijn. Het aantal herenboerderijen in Nederland neemt snel toe en de ambitie is om er over 8 jaar 350 van in heel Nederland te hebben.

In de buurt van Apeldoorn ligt Herenboerderij Wenumseveld. “We telen op 16 hectare grond. Hier worden 50 verschillende soorten groenten geteeld, maar ook fruit zoals appels, peren en pruimen. Daarnaast lopen er nog varkens, runderen en kippen rond. En we zijn ook nog bezig met een bloemen- en kruidentuin”, laat boer Fabian Kemps Verhage zien.

Vast bedrag ‘per mond’

De herenboerderij is zo’n 2 jaar geleden gestart nadat 230 gezinnen lid zijn geworden van de coöperatie. Zij betalen per huishouden rond de 2.000 euro als instapbedrag, en een vast bedrag per maand ‘per mond’.

Ben je lid van de coöperatie, dan kun je groenten, vlees en zuivel ophalen. “We proberen elke week 5 soorten groenten uit te geven, en aardappelen en uien. Deze week hebben we spruitjes, broccoli, bloemkool, aardappelen, wortels en bieten”, vertelt Fabian.

‘Producten eerlijk gemaakt’

Nicole Salzmann is lid van het eerste uur. “Ik ben lid geworden, met name om groenten en vlees te krijgen dat van dichtbij huis komt”, legt ze uit. “Dat wordt ook nog eens op een eerlijke manier gemaakt, zonder bestrijdingsmiddelen.”