aerial photography of houses and buildings
Foto van Hanson Lu

Over ruim 25 jaar leven mogelijk drie miljard mensen in gebieden die als ‘hotspot’ van de wereldwijde opwarming worden gezien. Dat zijn er dan twee keer zo veel als nu, omdat de bevolking daar naar schatting in 2050 is verdubbeld. Ook zitten er harde grenzen aan de mogelijkheden voor mensen om zich aan te passen als de opwarming verder doorzet. Dat blijkt allemaal uit een rapport dat is gepresenteerd op de klimaattop in het Egyptische Sharm-el-Sheikh.

De gebieden die gelden als hotspot zijn vooral te vinden in Midden-Amerika, het Midden-Oosten en delen van Afrika en Azië. Met hotspots worden de gebieden bedoeld die het meest gevoelig zijn voor gevaarlijke omstandigheden die samenhangen met klimaatverandering. In de kwetsbaarste landen is het sterftecijfer ongeveer vijftien keer hoger dan in regio’s die het minst worden getroffen door de opwarming.

Dat komt bijvoorbeeld door het vaker voorkomen van overstromingen, extreme droogte en stormen. Dit kan er mogelijk toe leiden dat miljoenen mensen uit hun huis en regio worden verdreven. In het rapport, waar tientallen wetenschappers aan hebben meegeschreven, staan de tien belangrijkste klimaat-inzichten opgesomd die recent uit onderzoek zijn voortgekomen.