care for the elderly, retirement home, artwork
Photo by RosZie on Pixabay

Huisartsenorganisaties hebben nieuwe bedenkingen bij het Integraal Zorgakkoord. Advocaten waarschuwen huisartsen om niet alsnog te tekenen. Volgens hen zal het akkoord op sommige vlakken in de praktijk uitpakken als een wurgcontract voor huisartsen. Het evenwicht tussen rechten en plichten voor de huisartsen zou niet op orde zijn, waardoor de werkdruk niet afneemt of misschien zelfs groter wordt.

In september weigerden de twee beroepsverenigingen van huisartsen LHV en VPH het akkoord te ondertekenen. Niet omdat ze tegen het akkoord zijn, maar vanwege grote twijfel of zorgverzekeraars hun beloftes zullen nakomen. Ze lieten de deur wel op een kier staan: als zorgverzekeraars met hun zorginkoop voor 2023 laten zien dat ze hun toezeggingen nakomen, bijvoorbeeld met extra geld voor langere consulten, overwegen de huisartsen alsnog in december te tekenen.

Gespecialiseerde juristen van Maverick Advocaten en Groene Wegen, die veel weten over contractering in de zorg, waarschuwen dat ze dat niet moeten doen, omdat het zorgakkoord verkeerd kan uitpakken voor individuele huisartsen. Het staat in een advies dat is opgesteld in opdracht van de stichting De Bevlogen Huisartsen. Samen met de actiegroep Help de Huisarts Verzuipt! vertegenwoordigt deze stichting een grote groep huisartsen die kritisch kijken naar het Integraal Zorg Akkoord.

Wat is het Integraal Zorgakkoord?

Dat is een veelomvattend akkoord over hoe de zorg in ons land de komende vier jaar wordt vergoed. Veel partijen doen eraan mee: ziekenhuizen, gemeenten, de ggz, huisartsen en de zorgverzekeraars. Volgens minister Ernst Kuipers zijn de afspraken in het akkoord de weg naar het betaalbaar houden van de zorg en het beperken van de lange wachttijden.

Met name de huisartsen zijn kritisch en hebben vooralsnog niet getekend. Ook de belangenorganisatie voor cliënten in de ggz, MIND, die ook bij de onderhandelingen was betrokken, heeft het akkoord niet getekend.