housebuilding, new building, single family home
Photo by 2211438 on Pixabay

De uitspraak die de Raad van State dinsdagochtend deed over de bouwvrijstelling, kan grote gevolgen hebben voor lopende bouwprojecten. Er moeten tot tachtigduizend vergunningen opnieuw worden beoordeeld.

Sinds de invoering van de bouwvrijstelling op 1 juli van vorig jaar zijn er in Nederland namelijk tachtigduizend nieuwe bouwvergunningen afgegeven. Per maand komt dat erop neer dat alle gemeenten samen gemiddeld zo’n 5.650 vergunningen af hebben gegeven voor de bouw van nieuwe woningen. Dat is iets meer dan voor de invoering van de vrijstelling. De afgifte van bouwvergunningen was ook iets hoger dan in de periode voordat de Raad van State in 2019 de hele Nederlandse stikstofaanpak van tafel veegde.

Als uit de nieuwe beoordelingen blijkt dat er teveel stikstof vrijkomt, moeten maatregelen worden genomen om natuurschade te herstellen. Dit kan leiden tot uitstel en mogelijk zelfs afstel. Vergunningen die al onherroepelijk zijn afgegeven zullen geen hinder ondervinden. Vermoedelijk zullen vooral projecten in de nabijheid van een Natura-2000-gebied in problemen kunnen komen.