Beeld ©woonopstand.nl

Mogelijk aangedreven door de woningnood wordt er de laatste tijd opvallend veel gekraakt. Hoewel dat verboden is, zijn krakers niet rechteloos. Al merkte een groep in Nijmegen daar niets van. ‘Agenten weten dat we niks kunnen doen als zij de regels overtreden.’

Het duurde maar heel even, het moment dat twintigers Flip en Zwam voor het eerst in hun leven voelden dat ze het heft echt in eigen hand hadden. Eindelijk voerden ze zelf de regie over hun bestaan toen ze twee weken geleden als krakerscollectief Nijmeegs Jantien de leegstaande kroeg Extase in het centrum wisten binnen te dringen.

Per brief hadden ze zaterdag 22 oktober de buurt ingelicht met de mededeling dat ze zich als collectief sinds donderdag 20 oktober in het pand hadden gevestigd. Daarmee hadden ze ‘huisvrede’ gesticht, waarvan sprake is als personen in een leegstaand gebouw gegeten of geslapen hebben, het anderszins huiselijk hebben gemaakt of er al langer dan 24 uur zijn. Ondanks het kraakverbod schrijven mensenrechten dan voor dat ze niet zomaar een pand uitgezet kunnen worden.