coronavirus, symbol, corona
Photo by iXimus on Pixabay

Het aantal bevestigde gevallen van het coronavirus blijft dalen. In de afgelopen week werden er bij het RIVM 7719 bevestigde besmettingen geregistreerd. Dat is een daling van 37 procent ten opzichte van vorige week, toen er nog 12.311 bevestigde besmettingen werden gemeld.

Ook op alle andere vlakken dalen de cijfers. Zo melden minder mensen via de Infectierader corona-achtige klachten, gaat het aantal gevallen van corona in verpleeghuizen omlaag (-34 procent) en daalde ook het aantal nieuwe ziekenhuisopnames, met 26 procent.

Uit de rioolwatermetingen blijkt bovendien dat het virus minder wordt aangetroffen. In de eerste helft van week 44 (31 oktober tot 2 november) daalde het gemiddelde aantal virusdeeltjes met 26 procent.

[…]

Steeds meer immuniteit

Dat de najaarsgolf voorbij is zonder maatregelen, verklaart viroloog Marion Koopmans door het toenemende effect van immuniteit. Ze wijst onder meer op cijfers van bloedbank Sanquin, waaruit blijkt dat veel Nederlandse bloeddonoren antistoffen tegen corona in hun bloed hebben. Dat komt vooral door een doorgemaakte infectie in het afgelopen half jaar.

“Je ziet meer en meer het effect van de combinatie van vaccinaties en doorgemaakte infecties”, zegt ze. Koopmans wijst wel op de onzekerheden die er zijn, zoals de BQ.1-variant. “Frankrijk loopt daarin een beetje voor en daar lijkt het met de opnames wel mee te vallen. Maar het blijft natuurlijk toch steeds de vraag hoelang het effect blijft bestaan.”