Zorgverzekeraars Nederland

Alle zorgpremies voor volgend jaar zijn bekend. En die zijn niet mals: alle verzekeraars hebben hun premies flink verhoogd vanwege de stijgende zorgkosten en inflatie. Gemiddeld gebeurt dat met ruim 10 euro per maand. Wat valt er op en waar moeten we op letten?

1. De zorgpremies in 2023 gaan flink omhoog

Het kabinet voorspelde het al met Prinsjesdag: de gemiddelde premie zou met zo’n 11 euro per maand stijgen naar gemiddeld 137 euro per maand. Dat blijkt een reële inschatting. Gemiddeld komt de premiestijging dit jaar uit op ruim 10 euro per maand, een stijging van ruim 120 euro per jaar. […]

Een kleine troost voor lage inkomens: de zorgtoeslag gaat volgend jaar omhoog met zo’n 35 euro per maand naar maximaal 154 euro per maand. Hoeveel je precies krijgt, is afhankelijk van je inkomen.

2. De verhoging is voor collectief verzekerden nóg hoger dan het lijkt

Een premieverhoging van 3,75 euro voor de meest gekozen polis bij CZ lijkt relatief weinig. Maar dat is voor de meeste mensen niet het hele verhaal, zegt Mirjam Prins, zorgexpert bij vergelijkingssite Independer. “De meeste mensen hebben deze polis via een collectief contract. Zij krijgen volgend jaar geen korting meer op de basisverzekering. Je moet dus eigenlijk rekenen met het bedrag dat je dit jaar onder de streep – na aftrek van de korting – betaalt.” […]

3. Zorgpremie stijgt meer bij goedkopere verzekeringen

Collectiviteiten worden voornamelijk aangeboden door de vier grote merken: Zilveren Kruis, VGZ, CZ en Menzis. De goedkopere en kleinere merken hadden deze korting niet. Ze kunnen dat dus niet compenseren met een beperkte premiestijging.

Dat zie je terug in de premieverhogingen, die gemiddeld dus ook hoger zijn: Just (CZ) krijgt er 13,60 euro bij, ZieZo (Zilveren Kruis) 17,70 euro en klanten van Anderzorg (Menzis) zien een verhoging van 15,50 euro tegemoet.

4. Meer overstappers verwacht

“Ik denk dat we een recordaantal overstappers gaan zien, zeker meer dan 8 procent”, zei hoogleraar Gezondheidseconomie Wim Groot (Maastricht University) deze week tegen deze site. […]

Wel drukt ze iedereen op het hart om dat verstandig te doen. “De zorgverzekering is een hoge kostenpost. Toch moet je uitkijken als je bijvoorbeeld je aanvullende verzekering schrapt of je eigen risico wil verhogen. Minder gaan betalen klinkt aantrekkelijk, maar vergelijk goed en kies dan bewust.”

Bekijk op NU.nl alle zorgpremies voor 2023