Steeds meer online slijterijen bieden alcohol aan op afbetaling via apps zoals Klarna of Riverty. Deskundigen waarschuwen voor de gevolgen van uitgesteld betalen bij verslavende producten zoals bier en wijn: “Juridisch gezien mag het, maar dit gaat lijnrecht in tegen de geest van de alcoholwet.”

man, alcohol, hangover
Photo by jarmoluk on Pixabay

Lang verhaal kort

  • Veel webshops bieden ‘uitgesteld betalen’ aan bij de verkoop van alcohol, ontdekte RTL Nieuws;
  • Dat is gevaarlijk, vinden Jellinek en het Trimbos-instituut, omdat dit overmatig drinken aanmoedigt;
  • Marktleider Gall & Gall gaat uitgesteld betalen via Klarna daarom heroverwegen.

Geen geld meer op de bankrekening, maar toch zin in een borrel? Bijna alle grote Nederlandse online slijterijen werken inmiddels samen met ‘buy now pay later’-apps (bnpl), zoals Klarna of Riverty. Daarmee kun je online alcohol bestellen die pas twee weken tot twee maanden later afgerekend hoeft te worden.

[…]

Als de betaling na diverse herinneringen uitblijft, rekent Klarna boetekosten van 7,50 euro tot 13,50 euro en kunnen de kosten uiteindelijk oplopen tot 15 procent van de aankoopwaarde.

Wijnvoordeel.nl, dat gebruikmaakt van de bnpl-app Riverty, rekent vooraf helemaal geen kosten voor uitgesteld betalen. Maar zodra een klant in gebreke blijft bij Riverty en niet op tijd betaalt, volgen ook hier incassokosten met een minimum van 40 euro.