Tijdens de coronagolven van afgelopen jaren lag de niet-coronazorg vaak bijna volledig stil en stelden ziekenhuizen veel behandelingen uit. Om de wachtlijsten in te halen, moeten ziekenhuizen er een tandje bij zetten, zei de minister dit voorjaar.

Maar nog altijd wachten meer dan 100.000 mensen op een operatie en dat aantal wordt maar niet kleiner. Van inhaalzorg is dus eigenlijk geen sprake. In de zorg kijken ze nu naar de minister voor een oplossing. “Hij moet de regie nemen.”

Een jaar met een katheter

Behandelingen die worden uitgesteld maken meestal niet het verschil tussen leven en dood. Maar dat uitstel alsnog grote gevolgen kan hebben, ziet uroloog Bart van Bezooien bij zijn patiënten. “Voor een prostaatoperatie moet je in sommige ziekenhuizen een jaar wachten. Als je een jaar met een katheter moet rondlopen omdat je niet kan plassen, terwijl een operatie je van de katheter kan verlossen, dan is het een zwaar en lang jaar.”

“Een wonderbaarlijke situatie”, noemt Armand Girbes, hoofd van de intensive care van het Amsterdam UMC, de wachtlijsten. “Mensen zijn verzekerd en betalen hun premie. Het is niet een voorziening die op zou moeten kunnen raken.”