Feyenoord-aanvoerder Orkun Kökcü weigerde gisteren de OneLove-aanvoerdersband te dragen tijdens de wedstrijd tegen AZ. Dat leidt tot veel verontwaardiging, maar tegelijkertijd krijgt de in Haarlem geboren Turkse international ook veel bijval voor zijn keuze. En dat heeft lang niet altijd met religie te maken.

Onder zijn laatste Instagrampost, waarin hij de 3-1 overwinning op AZ viert en de fans bedankt, wordt het besluit van Kökcü veelal met gejuich ontvangen. “Je bent de man. Iedereen zal je beslissing respecteren”, zegt iemand in het Turks. “Let niet op de reacties die jouw kant op komen, wij staan achter je!”, zegt een ander.

[…]

Maar volgens Chantal van der Putten van de Roze Kameraden, een groep lhbti+-Feyenoordsupporters, had Kökcü’s keuze nog een ander effect, dat niets met religie te maken had. “Het vervelende is dat mensen die negatief zijn over de Roze Kameraden dingen gingen posten op Twitter van ‘Goed zo Kökcü, vooral die band niet dragen.’ Het bracht iets naar boven wat Kökcü waarschijnlijk nooit bedoeld had.”

Niettemin is Van der Putten geschrokken van de weigering van Kökcü. “Die band staat voor verbinding en is gericht tegen discriminatie. Dus we dachten: hoe kun je daartegen zijn? Waarom zou je die band niet willen dragen?”

[…]

Twee jaar geleden lanceerde de KNVB de campagne ‘Ons voetbal is voor iedereen’, waarvan de OneLove-band onderdeel is. Toen publiceerde de Nederlandse voetbalbond in samenwerking met de overheid een open brief die werd ondertekend door zestig organisaties.

Een van die organisaties is het Inspraakorgaan Turken (IOT). Voorzitter Zeki Baran zegt dat hij boos was toen hij hoorde van de weigering van Kökcü. “Het is heel jammer dat een aanvoerder van Feyenoord zo denkt. De gelijkheid van alle mensen is het allerbelangrijkste. Lhbti’ers zijn een volwaardig onderdeel van de samenleving.”

Of Kökcü’s besluit te maken had met angst voor het regime in Turkije, waar lhbti-rechten sterk onder druk staan, kan Baran niet zeggen. “Dat hij een Turkse achtergrond heeft, is niet eens belangrijk. We leven in Nederland en hij heeft gekozen om hier te voetballen. Dat hij niet voor gelijkheid voor iedereen kan staan, vind ik heel erg jammer.”