Een halve kilo vlees at Sam Ragab elke dag. Dat ging er met de paplepel in, omdat hij opgroeide in een slagersfamilie. De groothandel die hij en zijn vader hadden, leverde shoarma aan de horeca. Totdat Sam tot inkeer kwam: hij wilde geen dode dieren meer op zijn bord en er ook geen geld aan verdienen. “De sfeer in megaslachterijen vond ik altijd al niet fijn.”

Diep onder het oude Tropicana in Rotterdam, wat nu BlueCity heet, maakt Sam Ragab (36) tegenwoordig vegan shoarma en döner. Zijn vrouw leerde hem de wereld van het veganisme kennen. “We hadden veel discussies. Op dat moment dacht ik ook dat ons huwelijk niet lang meer stand zou houden.” Maar het vegan-zaadje was geplant bij Sam.

De openbaring kwam tijdens een bezoek aan het Plaswijckpark met vrouw en dochter. “In een speelweide kwam een kalfje naar mij toe. Na een paar maanden moest dit dier waarschijnlijk naar het slachthuis omdat het geen economische functie meer heeft. Dat voelde heel slecht en was ook het moment van de omslag.”