Beeld ©woonopstand.nl

Voorkom betalingsproblemen nu én in de toekomst met structurele beleidsverandering

Als gevolg van de ongekend hoge inflatie, stijgende energie- en huurprijzen, en fors duurdere boodschappen ziet een enorm aantal mensen een zware winter tegemoet. Torenhoge energierekeningen dreigen hen in financiële moeilijkheden of schulden te duwen. De betaalbaarheidsproblemen die veel mensen al langere tijd ervaren worden versterkt door een afname in koopkracht zoals we die in decennia niet hebben meegemaakt. Dit kan zo niet langer. Het water staat mensen niet tot aan de lippen, maar honderdduizenden dreigen inmiddels te verzuipen. Om armoede en verdere aantasting van de bestaanszekerheid te voorkomen dient er nu daadkrachtig ingegrepen te worden. Dit vereist niet achteraf pleisters plakken, maar structurele beleidsverandering om vooraf én in de toekomst schade te voorkomen.

Daarom roept de landelijke actiecoalitie Woonopstand dit kabinet op om structurele -en spoedmaatregelen te nemen op het vlak van vermogensongelijkheid, koopkracht, verduurzaming, en woonbeleid. Want de wooncrisis, klimaatcrisis, en koopkrachtcrisis staan niet op zichzelf, maar zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

[…]

Betalingsproblemen

Een enorm aantal Nederlandse huishouden heeft op dit moment moeite met het betalen van haar primaire levensbehoeften. Het Nibud verwacht dat door de extreem hoge (energie)prijzen één op de drie huishoudens, circa 2.7 miljoen, worstelt met rondkomen. Daarnaast heeft Aedes, koepelorganisatie voor Nederlandse woningcorporaties, aangegeven dat de huurachterstanden in de eerste zes maanden van 2022 zijn opgelopen: de helft van alle corporaties merkt dat meer huurders vragen om een betalings -of maatwerkregeling voor hun huurprijs. Inflatie, stijgende energieprijzen, de oorlog in Oekraine en de gevolgen van de coronacrisis zullen deze betalingsproblemen enkel verder doen oplopen, met grote maatschappelijke gevolgen van dien. Dakloosheid dreigt verder toe te nemen net als het aantal mensen dat een beroep doet op de voedselbank of een bijstandsuitkering. 

Wonen, verduurzaming, en energiearmoede

Het aanpakken van de betalingsproblemen bij energielasten en voorkomen van energiearmoede vereist een structurele oplossing, die deels ligt in het sneller verduurzamen en isoleren van woningen. Bewoners van verouderde en slecht geïsoleerde woningen zullen deze winter nog harder worden geraakt door de stijgende energieprijzen. Maatregelen om betalingsproblemen te voorkomen zijn noodzakelijk, maar moeten gepaard gaan met het versneld verduurzamen en isoleren van woningen om mensen ook in de toekomst te ontzien van overbodig hoge rekeningen. Mensen noch het klimaat kunnen wachten op te trage prestatieafspraken en beleidsprogramma’s.