Na de felle bedreigingen aan het adres van LHBTQI-vereniging Roze Kameraden is de weigering van Feyenoord-aanvoerder Orkun Kökçü om de One Love-band te dragen extra pijnlijk voor ‘roze’ supporters. “Ik denk dat iemand nu wel twee keer nadenkt voor hij met zijn vriend hand in hand in de Kuip gaat zitten.”

“Ik word hier verdrietig van”, zegt voorzitter van LHBTQI-belangenvereniging COC, Arjan Beune. “Hij zal zijn eigen afwegingen hebben, maar hij is wel een publiek figuur en speelt voor een topclub. Voetbal is een volkssport met een enorme uitstraling. Als de missie is om voor meer gelijkheid en veiligheid voor iedereen te zorgen, dan heb je daar wel in mee te gaan. Anders moet je lekker in je eigen buurt gaan voetballen. En als je dit niet kan of wilt doen, wat wil je dan wél doen?”

Tijdens de Coming Out Week droegen alle captains in de eredivisie een aanvoerdersband in de kleuren van de regenboog. Feyenoord-aanvoerder Orkun Kökçü weigerde vanuit religieuze overwegingen om de zogeheten One Love-band om te doen in de wedstrijd AZ-Feyenoord. In een verklaring zei Kökçü: “Ik snap heel goed wat het belang is van deze actie, alleen voel ik mij door mijn geloofsovertuiging niet de aangewezen persoon om dit te supporten.” Hij zegt zich goed voor te kunnen stellen dat mensen teleurgesteld zijn over de actie.

Supporter Frank Fabian van Keeren, zelf homo, vindt het een onbegrijpelijke keuze. “Zijn statement is ook zo vreemd! Hij zegt dat hij het initiatief steunt, maar dat is nou precies wat hij niet doet. Je bent toch aanvoerder van Feyenoord? Daar horen verplichtingen bij, het is geen mooiweerbaantje! ‘Vandaag even niet.’ Aanvoerder ben je het hele seizoen, ook als het even niet in je straatje past. Het is ook geen verplichting om aanvoerder te zijn.”

In het verleden werd Van Keeren zelf bedreigd door supporters. “Ben gisteren ook alweer vijftig keer uitgescholden voor kankerhomo, toen ik hier iets over zei. Dat laat wel zien dat dit soort acties nodig zijn. Feyenoord spreekt zich niet genoeg uit tegen een geradicaliseerd deel van de fans, die niet voor rede vatbaar zijn en het verpesten voor de rest.”