De Rotterdamse wethouder Tim Versnel (VVD) zou het liefst vandaag nog malafide verhuurders persoonlijk de stad uitschoppen, maar hij moet nog even geduld hebben. Het wachten is op de nieuwe wet Goed Verhuurderschap. Dan kunnen malafide verhuurders hun panden ontnomen worden. Vooral veel arbeidsmigranten worden in Rotterdam uitgebuit door hun huisbazen. Ze betalen vaak veel te veel huur voor rotwoninkjes. Daardoor exploderen hun energierekeningen en zijn ze dubbel de dupe van de energiecrisis.

Dat is het geval bij de Poolse Anna en haar 12-jarige dochter in Rotterdam-Charlois. Zij betalen honderden euro’s te veel huur voor een tochtig, vochtig en schimmelig appartement. Haar energierekening stijgt naar 500 euro per maand. Bij elkaar is ze bijna 1300 euro kwijt alleen aan huur en energie. Met haar schoonmaakbaan verdient ze 1700 euro. Ze houdt nauwelijks geld over voor de boodschappen en staat elke dag met kopzorgen op. Hoe alle eindjes aan elkaar te knopen?

“Arbeidsmigranten leveren een belangrijke bijdrage en zijn welkom in Rotterdam, maar dit is absoluut onder de maat”, reageert wethouder Versnel. Hij is samen met de Rotterdamse ombudsman Marianne van den Anker op bezoek bij Anna. Tijdens de Energieweek van Rijnmond helpt de ombudsman mensen die met hun rug tegen de muur staan door de energiecrisis. Dit schreeuwt om een stevige aanpak, vindt de ombudsman, maar de wet staat niet toe om boetes uit te delen aan verhuurders die te veel geld vragen voor slecht onderhouden woningen.