Kreta 2022 tiny houses” by williespictures is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

Rotterdam telt relatief gezien de meeste huurwoningen van alle plaatsen in Nederland. In de Maasstad is 53,5 procent van de huizen bestemd voor sociale huur, meer dan in iedere andere gemeente. Ook Vlaardingen scoort met een vijfde plek hoog op de lijst.

46,5 procent van de Vlaardingse woningen is bestemd voor sociale huur, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De andere gemeenten die de top 5 completeren zijn: Amsterdam (50,9 procent bestaat in die gemeente uit een sociale huurwoning), Delft (47,6 procent) en Heerlen (46,9 procent).

Wel klonk eerder kritiek op de rekenmethode van Rotterdam, waardoor de gemeente ten onrechte te veel woningen tot haar sociale woningvoorraad zou scharen.

Hoogleraar kraakt Rotterdams beleid sociale huurwoningen: ‘De gemeente heeft nul zeggenschap’

Rotterdam rekent ten onrechte te veel woningen tot haar sociale woningvoorraad, stelt hoogleraar Peter Boelhouwer van de TU Delft in het tv-programma De Monitor. Volgens Boelhouwer telt Rotterdam koopwoningen tot 140.000 euro mee én huurwoningen die op het punt staan geliberaliseerd te worden. 

100.000 sociale huurwoningen minder in vijf jaar: ‘De trend is zorgwekkend’

In rap tempo neemt het aantal sociale huurwoningen af. Sinds 2013 telt Nederland bijna 100.000 huizen in de gereguleerde sector minder. De wachtlijsten nemen daardoor toe en meer mensen vallen buiten de boot. ,,Dit is de uitkomst van decennia aan politiek beleid.’’