podcast Fixdit ©de Gids ©de-gids.nl

Andreas Burnier (1931-2002) was een geprezen schrijfster, gold als een inspiratie voor Joke Kool Smit en andere feministen, was opiniemaker en hoogleraar criminologie en wordt veelal gekenschetst als de schrijver en denker die haar tijd ver vooruit was, maar nooit bekend werd bij het grote publiek.

Kolfje naar de hand van de podcast van Fixdit, een collectief van Nederlandse en Vlaamse hedendaagse schrijfsters die genderongelijkheid in de letteren aan de kaak stellen en de canon willen uitbreiden. Samen met het literaire tijdschrift De Gids bespreekt Fixdit elke twee maanden een klassieker van een vrouwelijke auteur. Eerder afleveringen gingen over onder anderen Carry van Bruggen, Ida Simons en Anna Blaman.

[…]

Jammer dat er niet nog wat langer wordt ingegaan op Burniers ‘stilistische brille’, want Lockhorns notie dat kenmerken van Burniers pionierswerk nu te vinden zijn in de stijl van huidige sterschrijvers als Maggie Nelson en Rebecca Solnit, maakt nieuwsgierig. Net als de opmerking dat hedendaagse auteurs als Nina Polak, Rosanne Hertzberger, Ianthe Mosselman en Tobi Lakmaker liefhebbers zijn. Dan wil je na drie kwartier luisteren meteen de fiets op, naar de bieb.