De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema ligt in de clinch met moskeebesturen over een verklaring waarin zij geweld en discriminatie tegen lhbti’ers veroordelen.

De bijeenkomst van maandagavond waarop ze de conceptverklaring met de gemeente zou bespreken en ondertekenen werd afgelast, omdat veruit de meeste van de zestig moskeebesturen uit onvrede de uitnodiging hebben afgeslagen.

In de conceptverklaring, die donderdag aan de moskeebesturen is gestuurd, is onder meer te lezen dat ‘het beeld bestaat dat de harde straatcultuur’ een belangrijke oorzaak is van geweld tegen en discriminatie van lhbti’ers. Ook wordt gesteld dat ‘sommige daders zich beroepen op hun geloof’, terwijl dit ‘nooit een reden kan en mag zijn om strafbare feiten te plegen’. De ondertekenaars wordt daarnaast gevraagd te staan voor een ‘inclusieve samenleving waarin iedereen zich vrij en veilig kan voelen’.

[…]

Het was volgens Halsema ‘de ambitie om tot een breed gedeeld initiatief te komen’. Ze vindt het ‘ernstig’ dat er ‘geen gebruik is gemaakt van een uitnodiging tot overleg, maar dat er is gekozen voor publieke polarisatie’.

Het stoort de Blauwe Moskee dat voor het gesprek met zestig moskeebesturen maar een uur is uitgetrokken door de burgemeester. ‘Dus we zouden het in dat uur eens moeten worden over de tekst van het statement, en dat vervolgens meteen moeten ondertekenen.’ Mede hierdoor voelen veel moslimorganisaties zich miskend, voegt Sheher Khan, gemeenteraadslid namens Denk, toe. ‘Zoiets moet je zorgvuldig aanpakken. Hoe wil je zestig moslimorganisaties in één uur met elkaar op één lijn krijgen?’