Onveilige routers, netwerkschijven en beveiligingscamera’s blijven ondanks strengere regels een probleem. Daarvoor waarschuwen deskundigen. De toestroom aan onveilige apparatuur wordt weliswaar gestopt, maar dat gebeurt na jarenlang dweilen met de kraan open.

“De nieuwe regels gaan voorkomen dat er nieuwe onveilige apparaten op de markt komen, maar er staan al honderdduizenden en misschien miljoenen van die slimme apparaten in Nederland”, zegt hoogleraar computerbeveiliging Michel van Eeten van de TU Delft. “Daarin worden continu nieuwe softwarelekken ontdekt.”

Niemand bij de overheid is bezig met het structureel opsporen van die onveilige slimme apparaten, blijkt uit een rondgang van de NOS. Dat terwijl veel internetcriminelen niets anders doen: de hele dag zoeken ze, grotendeels geautomatiseerd, het internet af op zoek naar onwetende slachtoffers.

[…]

Uit Nederland komen honderden aanvallen per dag binnen, zegt PhD-onderzoeker Elsa Rodriguez. “Ze proberen bijvoorbeeld in te loggen door standaardgebruikersnamen en -wachtwoorden in te voeren”, zegt Rodriguez. “Het kan dus helpen om die te veranderen, maar dat kan voor mensen lastig zijn.”

“Mensen beschouwen dit soort apparaten vaak niet als kleine computers, maar meer als simpele gebruikersapparaten, vergelijkbaar met een wasmachine”, zegt Van Eeten. “Je sluit het aan, en het doet wat het moet doen, denken mensen. Maar het is net als met een gewone computer: er zijn gewoon risico’s.”