IMG_1151A Joseph Augustus Knip. 1777-1847. Hertogenbosch, Paris,Rome Bétail dans un paysage . Landscape with cattle. vers 1820s Hertogenbosch. Het Noordbrabants Museum” by jean louis mazieres is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

Boerenleiders van “stikstofkartel’ LTO/NZO/NJAK verdienden veel geld aan verdeling van fosfaatrechten ten koste van collega-boeren

Dit dreigt nu ook te gaan gebeuren met stikstof als verdienmodel voor illegale uitbreidingen van veestallen. Boeren die zich aan de wet houden worden gestraft c.q. vis(t)en achter het net.

Het Financieel Dagblad is vandaag gekomen met een onthutsend artikel hoe met name boerenleiders zich verrijkten door illegaal veestallen te gaan bouwen of uit te breiden ten koste van andere boeren die zich wel aan de wet hielden. Quote uit artikel:

‘Op een nieuwjaarsreceptie in 2015 hoorde hij van de mestadviseur van LTO, die op de hoogte was van elk overleg met het ministerie, dat er een fosfaatrechtenstelsel zou komen. ‘Veel boeren zijn daarop gaan bouwen en trokken tot uit Tsjechië dieren aan. Ik ken er een met 100 ligplaatsen en 200 koeien.

[…]

Ook moeten volgens Remkes deze illegale uitbreiders nu gelegaliseerd worden ten koste (1)  van collega’s die zich wel aan de wet hielden, en (2) woningbouw.

[…]

Conclusies:

  1. Boeren gebruikten trucs om meer ruimte te krijgen voor het houden van dieren, het uitstoten van stikstof en mestproductie. Dit omvat onder andere handelen met voorkennis en illegale stalvergrotingen en/of stallenbouw.
  2. Ook (of juist?) boerenleiders deden hier aan mee met fake opgaven en illegale uitbreidingen. Mogelijk voorkennis? Van moreel leiderschap nog nooit gehoord?
  3. Er is geen enkel moreel kompas: als veeboer en/of landbouwbestuurder mag je kennelijk graaien en niet-vergund, en dus illegaal, bouwen ook als dit ten koste gaat van collega’s.
  4. Het kan niet zo zijn dat woningbouw wordt gestopt en/of vertraagd om eerst ook fraudeurs met illegale staluitbreidingen te voorzien van een natuurvergunning.
  5. Boeren die zich aan de wet hebben gehouden spreken van een ‘puinhoop dossier’.
  6. Waarschijnlijk gaat het om het topje van de ijsberg.
  7. Nog niet alle PAS-melders zijn boven water. PAS-melders hebben nog tot 1 december 2022! de tijd om zich te melden, 3,5 jaar! na de uitspraak van de Raad van State in mei 2019.

Hoe nu verder?

MOB is het volledig eens met het deel van de boeren, dat zich wel aan de wet hield en niet sjoemelde met fosfaatrechten én niet illegaal uitbreidde, dat het vertrouwen in het kabinet om deze misstanden recht te zetten nul komma nul is.

Volgens MOB is het noodzakelijk dat:

  1. Er een onderzoek wordt ingesteld naar het handelen van veehouders inclusief LTO/NZO/NJAK-bestuurders met voorkennis bij het toekennen van fosfaatrechten.
  2. Er een schifting wordt gemaakt van echte PAS-melders/knelgevallen en fraudeurs zoals ook bij Lelystad vliegveld is gebleken.
  3. Het kabinet afstand neemt van het advies van Remkes waar het gaat om voorrang te verlenen van het legaliseren van in ieder geval nep PAS-melders aan (1) herstel van natuur, en (2) andere projecten waaronder woningbouw, schone energie, e.d.
  4. Er met onmiddellijke ingang een moratorium komt op uitbreiding van veestallen, ook als ze vergund zijn. Er mogen geen nieuwe vergunningen voor uitbreiding van veestallen worden afgegeven.
  5. De stikstofhandel met onmiddellijke ingang wordt stilgelegd en latente ruimte wordt ingenomen, ook bij de industrie.
  6. Randvoorwaarden vanuit klimaat, biodiversiteit, waterkwaliteit, dierenrechten, etc. integraal gaan worden meegenomen bij de overgang naar een duurzame agrarische sector. Anders dreigt een miljarden verspilling van belastinggeld.