Nibud: twee derde huurders met toeslag slechter af bij veranderingen huurtoeslag 2024

keys, silver, security
Photo by PublicDomainPictures on Pixabay

23 september 2022

Het Nibud raadt het kabinet af om de veranderingen in de huurtoeslag, zoals voorgesteld in het coalitieakkoord, per 2024 door te zetten. Bijna twee derde van de huurtoeslagontvangers gaat er met de voorgestelde veranderingen op achteruit. Het Nibud vindt dat veranderingen in het huurtoeslagsysteem niet tot een financiële verslechtering mogen leiden. Dit stelt het Nibud in het rapport ‘impactanalyse verandering huurtoeslag’ dat het instituut heeft opgesteld in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Het kabinet heeft in het coalitieakkoord afgesproken om het systeem van huurtoeslag met ingang van 2024 te wijzigen. Op dit moment kan 38 procent van de huurders met huurtoeslag de minimaal onvermijdbare uitgaven niet betalen. Uit de Nibud-analyse (PDF) blijkt dat deze groep groeit naar 64 procent als de plannen van het kabinet doorgaan in 2024.

[…]

Het Nibud heeft ook berekend wat een verhoging van het minimumloon met 7,5 procent zou betekenen. Dan blijft de groei beperkt tot 56 procent. Deze verhoging en vermoedelijk ook de verhoging van het minimumloon met 10 procent is niet genoeg om het negatieve effect van de verandering van de huurtoeslag te compenseren.

De verandering pakt onder andere zo slecht uit omdat er wordt gewerkt met een genormeerde huur. Een grote groep huurders met huurtoeslag en een huur van 550 tot € 763, gaat er dan maandelijks € 15 tot € 105 op achteruit. Ook komen straks de servicekosten niet meer in aanmerking voor de berekening van de toeslag.

Woonbond: Donkere wolken boven huurtoeslag

13 januari 2022

De doorrekeningen van het regeerakkoord door het Centraal Planbureau (CPB) laten zien dat veel huurtoeslagontvangers er de komende jaren op achteruit zullen gaan met de plannen van het kabinet. 

Er gaat veel veranderen aan de huurtoeslag. Daar zitten een paar kleine verbeteringen bij. Maar huurtoeslagontvangers gaan er ook veel op achteruit. Terwijl de huur voor veel lage inkomens die huurtoeslag ontvangen nu al niet betaalbaar is.

Geen huurtoeslag over werkelijke huur

Op dit moment wordt er voor de hoogte van de huurtoeslag gekeken naar de werkelijke huur die iemand betaalt. Op basis van de hoogte van de huur en het inkomen van de huurder wordt een deel van die huurprijs gecompenseerd. Kijk voor meer informatie in ons webartikel ‘Normen en grenzen huurtoeslag’. In het regeerakkoord staat dat het kabinet in plaats van de echte huurprijs, vanaf 2025 uit wil gaan van een vaste huurprijs. Die huurprijs ligt op € 548 per maand zegt het CPB. Dat betekent dat huurtoeslagontvangers met een lagere huur erop vooruit gaan, maar huurders met een hogere huur erop achteruit. Zij kunnen dus makkelijk in de problemen komen omdat een deel van de huurtoeslag wegvalt. 

Eigen bijdrage omhoog

Elke huurtoeslagontvanger betaalt een deel van de huur 100% zelf. Pas boven dat bedrag wordt de huur (deels) vergoed door de huurtoeslag. Ook hier geldt dat de precieze hoogte van de eigen bijdrage afhangt van de hoogte van het inkomen en de huur. Het kabinet wil de eigen bijdrage gaan verhogen. Dat betekent dat alle huurtoeslagontvangers een hoger bedrag uit eigen zak moeten betalen en minder gecompenseerd gaan worden. In 2024 wordt de eigen bijdrage in de huurtoeslag met 2 euro per maand verhoogd. In 2025 met nog eens 2 euro. 

Servicekosten niet meer onder de huurtoeslag

Ook de servicekosten vallen straks niet meer onder de huurtoeslag. Nu krijg je huurtoeslag over je ‘rekenhuur‘.