heating costs, energy saving, temperature controller
Photo by geralt on Pixabay

Winkelketens zijn bezig hun energieverbruik omlaag te krijgen, ook nu het kouder wordt buiten, blijkt uit een rondgang van de NOS. Want gas en elektra zijn duur en de overheid heeft iedereen opgeroepen om te besparen waar dat kan. Zo gaat in veel zaken de thermostaat naar 19 graden, zoals de overheid adviseert.

Plus: systeem checkt verbruik

Supermarkten van concurrent Plus hebben van het hoofdkantoor algemene tips gekregen. “Zoals: denk goed aan het dichthouden van deuren, afdekken van koelingen en bepaal voor de winkel of het mogelijk is de verwarming iets lager te zetten.”

Het hoofdkantoor kan, tenminste bij de eigen filialen van Plus, checken hoe het gaat met de besparingen. “Die filialen zijn aangesloten op een energiemanagementsysteem waardoor we het verbruik goed in beeld hebben en kunnen bijsturen waar nodig.”

Kruidvat: drukke medewerker kan 19 graden aan

Bij Kruidvatfilialen staat de thermostaat sinds enkele weken op maximaal 19 graden. “In het algemeen hebben medewerkers het vrij druk in de winkel en ze hebben goede bedrijfskleding. Dus voor hen zal die lagere temperatuur in principe niet veel uitmaken”, zegt een woordvoerder.

Verder sluit de keten waar mogelijk de automatische winkeldeuren en gaan de lichten een uur na sluitingstijd uit. Voorheen bleef verlichting langer aan.

Action: binnen grenzen van het comfortabele

Action zegt als discountformule de kosten laag te moeten houden. “Dus zijn wij standaard altijd al gericht op een zo groot mogelijke besparing op licht en verwarming.”

Die worden dan ook centraal aangestuurd en aan- en uitgeschakeld, zodat de besparing volgens de keten optimaal is. “We houden daarbij wel in de gaten dat zowel medewerkers als klanten binnen acceptabele grenzen van het comfortabele in onze winkels kunnen vertoeven.”