twins” by D.C.Atty is licensed under CC BY 2.0

Opnieuw Fotograaf Ad Nuis en auteur Arthur van den Boogaard maken ‘opnieuw’ een foto en belichten de tijd ertussen.

Historicus Jan Melkert (74, links) ging zomer 1957 samen met tweelingbroer Paul (74, lucht- en zeevaartexpediteur) op de foto bij ’t landje aan de Boerenwetering in Amsterdam.

„Jarenlang gingen we als eeneiige tweeling samen op ontdekkingsreis. Opgegroeid in De Pijp was ’t landje bij de dijk, zoals wij het noemden, aanlokkelijk. Over de dijk loopt nu de A10 en op ’t landje staat de RAI, maar destijds was het een eerste halte naar de wijde wereld. In Oost, bij de Rietlanden, kwamen we ook graag. Op het rangeergedeelte voor treinen hebben we nog de olifanten van Circus Krone gezien.

We deden alles samen: dezelfde school, dezelfde voetbalclub, samen slapen in één bed, en tot ons vijftiende droegen we ook dezelfde kleding. Wie de oudste is weten we niet. Onze ouders – huisvrouw en wijnverkopersknecht – kregen in 1948 nog één nakomertje. Dachten ze. In het ziekenhuis vertelden ze mijn moeder vlak voor onze geboorte dat het er twee waren. „Maak dat de kat wijs”, zei zij. Toch was het zo. In het tumult werden wij verwisseld, zodat onbekend is wie de oudste is.