Zo hoog moet de nieuwste wolkenkrabber van Rotterdam worden (en in 2028 is-ie af)
Nog maar eventjes kan de Zalmhaventoren zich de allerhoogste wolkenkrabber van Rotterdam noemen, want een nieuw ‘skyscraper’ is in aantocht. Aan het Hofplein moet een toren van maar liefst 275 meter verrijzen. Projectontwikkelaar Red Company begint waarschijnlijk over twee jaar met bouwen. In 2028 moeten de eerste bewoners hun intrek nemen.
“Wow huge.” en “Dat is wel retehoog.” Als je voorbijgangers op het Hofplein de eerste impressies laat zien, slaan de meesten steil achterover. De toren die het Rotterdamse record van allerhoogste wolkenkrabber moet breken, is zo hoog dat-ie niet op de plaatjes past. “Wel grappig dat-ie uit het beeld steekt”, merkt een bijdehande Rotterdammer op.
Duizelingwekkend hoog
“Het wordt een mooie toevoeging aan het fantastische repertoire van hoogbouw in Rotterdam” zegt Nanne de Ru. Hij is de architect en projectontwikkelaar van het project RISE. Ruim honderd jaar geleden was het Witte Huis aan de Oude Haven met 42 meter de eerste wolkenkrabber van Rotterdam. Volgens de architect zal de toren aan het Hofplein niet de laatste recordbreker zijn.
De architect moet ook even nadenken hoe hoog zijn eigen gebouw in verdiepingen wordt. “Een stuk of tachtig zal dat zijn”, is zijn schatting. Niet iedereen moet eraan denken om zo hoog te wonen. “Ik vind hoogbouw echt heel mooi, maar ik zou er zelf niet in durven wonen want ik heb hoogtevrees”, griezelt een tienermeisje. Die hoogbouw moet je ook niet door de hele stad bouwen. Een beetje geclusterd, is haar advies.
Bouwen voor de happy few?
De Ru is het er niet mee eens dat hij bouwt voor de happy few. Wel is het zo dat je die nodig hebt om sociaal en betaalbaar te financieren. Van de drie torens en de 1450 woningen wordt straks 20 procent sociaal, 30 procent betaalbaar en 50 procent vrije sector. Deze afspraak is met de gemeente Rotterdam gemaakt en het aandeel sociale en betaalbare huurwoningen ligt al hoger dan in het recente verleden. Uit onderzoek naar de woningbehoefte in Rotterdam blijkt dat de grootste vraag is naar huurwoningen rond de 1.000 euro en koopwoningen van 3,5 ton. “Ook van de woningen in de vrije sector zullen er straks een heleboel goed te betalen zijn”, benadrukt De Ru.
[…]
Van de inflatie, stijgende kosten, slinkende portemonnee of stikstof verwacht de architect en projectontwikkelaar weinig tegenslag. “Afgelopen zomer waren de bouwkosten heel erg hoog, maar we zien die inmiddels alweer dalen en spreken aannemers die er zin in hebben. Dus daar kijken we positief tegenaan. Bovendien er is hoge woningnood in Nederland én Rotterdam. Dus we moeten echt gaan bouwen.”