250 duizend nieuwe huizen? ‘Mensen willen geen Nederlandse versie van het Ruhrgebied’

building, crane, construction site
Photo by PhotoMIX-Company on Pixabay

Maar liefst 250 duizend woningen erbij in Zuid-Holland voor 2030. Gemeenten, woningcorporaties, de provincie en minister Hugo de Jonge hebben er dinsdag hun handtekening voor gezet in de woondeal. Waar gaan al die huizen komen? Vijf vragen en antwoorden over deze enorme bouwafspraken.

Waar komen deze woningen?

Om de woningnood tegen te gaan wil minister De Jonge dat er tussen nu en 2030 in heel Nederland ruim 900.000 nieuwe woningen worden gebouwd. De provincie Zuid-Holland mikt op 250.000 woningen, waarvan er ruim 114 duizend worden gebouwd in de regio Rijnmond. Bijna 94 duizend in Groot-Rotterdam en bijna 21 duizend in de Alblasserwaard, Drechtsteden, Goeree-Overflakkee en Hoeksche Waard.

Hier moet er gebouwd worden© Provincie Zuid-Holland

Hoe betaalbaar worden deze woningen?

In de plannen ligt de nadruk op voldoende betaalbare woningen. Twee derde van de woningen moet ‘betaalbaar’ zijn. In Zuid-Holland gaat het om 27.500 sociale huurwoningen, bijna 16.000 middeldure huurwoningen tot 1.000 euro per maand en ruim 13.000 koopwoningen tot 355.000 euro.

Woningcorporaties zijn ook nauw betrokken bij de plannen. Zij moeten een kwart van de huizen gaan bouwen. “We zorgen er samen voor dat betaalbaar wonen bereikbaar wordt voor iedereen”, aldus minister Hugo de Jonge.

[…]

Hoe blij moeten we zijn met deze plannen?

Hoogleraar landschapsarchitectuur aan de TU Delft Adriaan Geuze heeft veel onderzoek gedaan naar het verstedelijkte landschap van Nederland. Hij vindt de aantallen van de te bouwen woningen ongekend hoog. Hij stelt dat het niet de opgave is om huizen te bouwen zoals in de ‘Sovjettijd: een getallendoctrine’, maar dat we moeten gaan voor leefbare steden.

“Zuid-Holland is nu al de meest dichtbevolkte provincie. Hier zijn de meeste bedrijventerreinen, hebben we het grootste havencomplex, kassen en distributiehallen. De laatste stukken open Groene Hart lijken geen taboe. Landschap, milieu en welzijn zijn erg belangrijke vestigingsfactoren. Mensen kiezen niet voor een Nederlandse versie van het Ruhrgebied.”

“Er moet dus goed nagedacht worden over het leefbaar houden van de provincie. “