Shell krijgt nieuwe klimaatzaak aan de broek in Engeland
De milieugroep ClientEarth wil Shell voor de rechter slepen, omdat het energieconcern niet genoeg zou doen om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. De groep krijgt daarbij steun van zeven investeerders uit Engeland, Frankrijk, België, Zweden en Denemarken.
ClientEarth, een juristencollectief dat zich richt op milieubescherming, vindt dat er sprake is van mismanagement bij Shell. Het bedrijf gaat volgens de milieugroep niet goed om met de risico’s die klimaatverandering met zich meebrengt. De groepering is daarom woensdag naar het Britse hooggerechtshof gestapt. Ze houdt de elf koppen tellende raad van bestuur van Shell verantwoordelijk.
Opvallend is dat de initiatiefnemers steun krijgen van pensioenfondsen en andere investeerders, zoals Danske Bank uit Denemarken, het Britse pensioenfonds London CIV en de Belgische investeerder Degroof Petercam. De zeven investeerders hebben samen minder dan 1 procent van de Shell-aandelen in handen.
[…]
Shell kreeg twee jaar geleden al een tegenvaller te verwerken in de rechtszaal. In een zaak die was aangespannen door Milieudefensie werd het bedrijf door de rechter verplicht om sneller te verduurzamen. Shell is in hoger beroep gegaan tegen die uitspraak. Wanneer het hoger beroep dient, is nog niet duidelijk.
Klimaatjuristen en grote beleggers slepen Shell-bestuurders voor de rechter
Milieurechtkantoor ClientEarth spant samen met een paar grote aandeelhouders een rechtszaak aan tegen Shell-bestuurders. De elf leden van de raad van bestuur van het olie- en gasbedrijf worden persoonlijk verweten verkeerd om te gaan met de klimaatrisico’s en geen strategie te hanteren die in lijn is met Klimaatakkoord van Parijs uit 2015.
[…][…]
Schade aan het bedrijf
Volgens Mark van Baal, oprichter van Follow This, een andere activistische aandeelhoudersgroep, is het hard nodig dat Shell van alle kanten onder druk wordt gezet. “Uit kwartaalcijfers blijkt dat ze het zelf niet gaan doen. Wij zijn met onze aanpak wat vriendelijker en zij gaan nu nog een stap verder.”
Het is niet voor het eerst dat er een rechtszaak wordt aangespannen tegen Shell. In een zaak die Milieudefensie tegen de oliegigant voerde, oordeelde de rechter dat het bedrijf zijn CO2-uitstoot in 2030 met 45 procent moest reduceren ten opzichte van 2019.
Volgens Van Baal heeft deze aantijging van ClimateEarth net zo veel kans van slagen als de succesvolle zaak van Milieudefensie. Het grote verschil tussen de twee zaken is dat het in de zaak van Milieudefensie draaide om schade die het bedrijf Shell de wereld toe zou brengen, terwijl het nu gaat om bestuursleden die het bedrijf in gevaar zouden brengen door zich niet aan de Parijsdoelen te committeren.
In totaal hebben deze institutionele beleggers meer dan 500 miljard dollar aan beleggingen onder beheer. In deze rechtszaak zijn ruim 12 miljoen aandelen Shell betrokken, dat is ongeveer 0,2 procent van alle uitstaande Shell-aandelen.
“De overgang naar een koolstofarme economie is niet alleen onvermijdelijk, het gebeurt al. Toch volhardt de raad van bestuur in een transitiestrategie die fundamenteel gebrekkig is. Daardoor wordt het bedrijf ernstig blootgesteld aan de risico’s die klimaatverandering met zich meebrengt voor het toekomstige succes van Shell, ondanks de wettelijke plicht van de raad om die risico’s te beheren”, zegt advocaat Paul Benson van ClientEarth.